Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Η Θεσσαλονίκη χάνει... πόντους από τους ανταγωνιστικούς προορισμούς

H εικόνα που υπάρχει στον τουρισμό της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ανησυχητικά χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι οι πληρότητες μόλις που κινούνται λίγο πάνω από το 50%, ενώ οι μέσες αποδόσεις ανά δωμάτιο συνεχίζουν να? κατρακυλούν χρόνο με το χρόνο, με συνέπεια σήμερα να αποφέρουν περίπου 70 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Την ίδια στιγμή, προορισμοί όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, η Βενετία, η Κωνσταντινούπολη, ή και η δική μας η Αθήνα, «παίζουν» με πληρότητες οι οποίες κυμαίνονται από 65% έως 85% και συνοδεύονται με αποδόσεις μεταξύ 80 ευρώ έως και άνω των 250 ευρώ ανά δωμάτιο.


Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε μελέτη - έρευνα που διενήργησε για δεύτερη συνεχή χρονιά η εταιρεία GBR Consulting, για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης με σκοπό να «μετρήσει» το βαθμό ικανοποίησης των επισκεπτών της πόλης, καθώς επίσης και την αποδοτικότητα του τοπικού ξενοδοχειακού δυναμικού.

«Η ψαλίδα σε σχέση με τους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς άρχισε να ανοίγει από τις αρχές του 2010», παρατήρησε κατά την παρουσίαση της έρευνας ο δρ Άρης Ίκκος, διευθύνων σύμβουλος της GBR Consulting, για να συμπληρώσει πως «το προϊόν δείχνει να έχει αφεθεί και να απαξιώνεται τουριστικά».

 
Σύμφωνα με τα ευρήματα -που προέκυψαν από δείγμα 28 ξενοδοχειακών μονάδων της πόλης- στα πεντάστερα ξενοδοχεία αν και παρατηρείται σταθεροποίηση των αφίξεων και αύξηση του αριθμού των δωματίων, εν τούτοις τα έσοδα μειώνονται κατά περίπου 33%, υποχωρώντας, μεταξύ 2008 και 2011, από τα 31,43 εκατ. ευρώ, στα 21,42 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Ανάλογη εικόνα, όσον αφορά στις αφίξεις τουριστών και τις αποδόσεις στα δωμάτια, καταγράφεται και στις μονάδες τεσσάρων αστέρων, με τον τζίρο να σημειώνει πτώση από τα 11,68 εκατ. ευρώ το 2008, στα 9,56 εκατ. ευρώ το 2011. Στα τριάστερα δε, διαπιστώνεται συρρίκνωση αφίξεων, ενίσχυση του αριθμού δωματίων και απομείωση των εσόδων τους, τα οποία από τα 12 εκατ. ευρώ τέσσερα χρόνια πριν, έπεσαν στα 9,1 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα πέρυσι.

Συνολικά δε, στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, ο κύκλος εργασιών των ξενοδοχειακών μονάδων του δείγματος διολίσθησε από τα 55,1 εκατ. ευρώ του 2008, στα 40 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ αντίστοιχα οι πληρότητες από το 63% πριν από τέσσερα χρόνια, «έκατσαν» στο 54% πέρυσι. Οι προβλέψεις, μάλιστα, δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές ούτε και για το 2012, καθώς, όπως προκύπτει από τη μελέτη, το 58% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η κατάσταση σε σχέση με τις πληρότητες είτε θα παραμείνει σταθερή είτε θα επιδεινωθεί, κατά περίπου 2% έως 5%, έναντι του προηγούμενου έτους, ενώ το 43% εκτιμά ότι η απόδοση ανά δωμάτιο θα μειωθεί εκ νέου, σε ποσοστό το οποίο θα κυμανθεί ανάμεσα σε 2% και 5%.

Συμβολή στην οικονομία
Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος πάντως η συμβολή του παραμένει σημαντική για τη διαμόρφωση της τοπικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει της μελέτης της Ένωσης -με δείγμα, αυτή τη φορά 800 πελατών ξενοδοχείων της πόλης- καθημερινά οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια του 2011, ξόδευαν εκτός ξενοδοχείου για επισκέψεις σε αξιοθέατα, για διασκέδαση, για ψώνια και για φαγητό ή ποτό, το ποσό των 94 ευρώ. Σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, ωστόσο, καταγράφεται μείωση των δαπανών εκτός ξενοδοχείου, καθώς το 2010 το αντίστοιχο ποσό ήταν στα 105 ευρώ την ημέρα.

Για τους καταστηματάρχες της Θεσσαλονίκης, πάντως, είναι σαφώς προτιμότερο να επισκέπτονται την πόλη τουρίστες με σκοπό τη διασκέδαση, παρά επαγγελματίες για επιχειρηματικούς λόγους, αφού οι πρώτοι δαπανούν καθημερινά 141 ευρώ, ενώ οι δεύτεροι περιορίζονται σε μόλις 54 ευρώ την ημέρα. Πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι οι επισκέψεις για δουλειές διαρκούν 4,75 ημέρες, ενώ όταν πρόκειται για διασκέδαση κατά μέσο όρο φθάνουν τις 3,06 ημέρες. Σε σχέση με το οικονομικό «αποτύπωμα» των επισκεπτών, με βάση την εθνικότητά τους, οι Έλληνες είναι πιο? χουβαρντάδες, καθώς καταναλώνουν 104,5 ευρώ την ημέρα, αλλά η παραμονή τους περιορίζεται μεσοσταθμικά σε 2,84 ημέρες. Αντίθετα, οι αλλοδαποί διαμένουν 4,41 ημέρες -σχεδόν μιάμιση μέρα περισσότερο- όμως ξοδεύουν κατά μέσο όρο 88,45 ευρώ.

Δαπάνες
Ενδιαφέρον, ως προς το προφίλ των επισκεπτών, έχει, ταυτόχρονα, το εύρημα ότι τις μικρότερες δαπάνες εκτός ξενοδοχείου τις πραγματοποιούν πελάτες κυρίως των τετράστερων και δυάστερων μονάδων, με μόλις 65,5 ευρώ και 63,81 ευρώ την ημέρα και τις μεγαλύτερες όσοι διαμένουν στα πεντάστερα, με 148,67 ευρώ και στα τριάστερα με 96,92 ευρώ ημερησίως.

Ως ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό στοιχείο αξιολογείται το γεγονός ότι το 90% όσων ρωτήθηκαν δήλωσαν πως έχουν ξαναεπισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, τους άρεσε και θα τη σύστηναν ανεπιφύλακτα σε φίλους, καθώς και το ότι το 89% δεν είχε κάποιο πρόβλημα στην πρόσβασή του στην πόλη, ούτε και στο ξενοδοχείο τους.

Μειονέκτημα η έλλειψη on line κρατήσεων
«Κόκκινη κάρτα» για τη ρύπανση

Μειονεκτήματα για τον τοπικό ξενοδοχειακό κλάδο και κατ' επέκταση για την οικονομία της πόλης, συνιστούν οι διαπιστώσεις ότι το 24% των μονάδων δεν διαθέτουν σελίδα στο διαδίκτυο και δεν πραγματοποιούν on line κρατήσεις, όπως και το ότι η πλειονότητα δεν έχει link ή σελίδα στο facebook (σ.σ. το 60%) ή σε άλλα social media (σ.σ. linkedin διαθέτει μόνο το 3% του συνόλου), με συνέπεια να δυσχεραίνεται η αποτύπωση της Θεσσαλονίκης ως ενός προορισμού αναγνωρίσιμου στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Ανάλογα δυσμενές αποτέλεσμα έχει κι η ελλιπής αξιοποίηση, μέσω εκδρομών, γειτονικών προορισμών όπως η Βεργίνα και ο Όλυμπος.

Οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, τέλος, σύμφωνα με όσα απάντησαν στην έρευνα, της βγάζουν... κόκκινη κάρτα σε θέματα που άπτονται της ρύπανσης, του πρασίνου, των κοινόχρηστων χώρων, των μέσων μαζικής μεταφοράς και των υποδομών στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι. Τα ανησυχητικά ευρήματα έρχεται να επιβεβαιώσει και ο διευθυντής του ΕΟΤ στο Τελ Αβίβ, με επιστολή του προς την ΕΞΘ, βάσει της οποίας οι Ισραηλινοί, που στη διάρκεια του 2011 αναδείχθηκαν βασικός «αιμοδότης» για τον τουριστικό κλάδο της Θεσσαλονίκης, καταλαμβάνοντας την 1η θέση στη λίστα με τις διανυκτερεύσεις, βάσει της εθνικότητας των πελατών, ίσως να εμφανίσουν ανάσχεση στις επισκέψεις τους, καθώς εκφράζουν παράπονα για ζητήματα ευταξίας, καθαριότητας και οργάνωσης της πόλης.

πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου