Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Αναταράξεις στις αεροπορικές από τη μείωση της επιβατικής κίνησης


Με «κομμένα» φτερά πετούν οι αεροπορικές εταιρείες στη χώρα μας καθώς το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου η επιβατική κίνηση εσωτερικού και εξωτερικού παρουσιάζει πτώση που μεσοσταθμικά σε όλη τη χώρα αγγίζει το 7% σε σχέση με πέρυσι.

Μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζει το αεροδρόμιο της Αθήνας το οποίο το τετράμηνο παρουσιάζει μείωση 10,3% στη συνολική επιβατική κίνηση με τους επιβάτες του εξωτερικού να παρουσιάζουν μείωση 12,7%! Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τη σταδιακή μηνιαία πτώση της επιβατικής κίνησης ανέκοψε ελάχιστα η κίνηση του Απριλίου όπου υπήρξαν οι εκδρομείς του Πάσχα.


Αξιοσημείωτο είναι ότι πέρυσι στη χώρα η μείωση της επιβατικής κίνησης αφορούσε το εσωτερικό δίκτυο φέτος οι μεγάλες απώλειες σε πτήσεις αλλά και επιβάτες παρουσιάζονται στο δίκτυο του εξωτερικού.

Εσωτερικό δίκτυο
Για το σύνολο των αερολιμένων η απώλεια επιβατών εσωτερικού δικτύου ήταν στο τετράμηνο -4,6% στις αφίξεις και -5,8% στις αναχωρήσεις με την αντίστοιχη μείωση αεροσκαφών να ανέρχεται σε -6,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Όσον αφορά το δίκτυο εξωτερικού οι αφίξεις ήταν μειωμένες κατά 7,4%, οι αναχωρήσεις κατά 5,7% και τα αεροσκάφη κατά 8,8%.
Η κίνηση αναμένεται να είναι περιορισμένη και το Μάιο ενώ στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι ο ερχόμενος Χειμώνας θα είναι ίσως η πιο δύσκολη περίοδος για τις αεροπορικές μεταφορές με τη χώρα μας να πλήττεται ήδη από αποχωρήσεις τριών εταιρειών και την περικοπή της απευθείας γραμμής προς Νέα Υόρκη.
Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν το σύνολο των εταιρειών που πραγματοποιούν πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για τα ακριβά τέλη και τον Ιούνιο που καθορίζονται τα χειμερινά προγράμματα των εταιρειών αναμένονται και νέες αποχωρήσεις τόσο από ορισμένους προορισμούς όσο και από εταιρείες που θα αναζητήσουν πρόσβαση στα ελληνικά νησιά από άλλες χώρες και κυρίως από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Φόροι
Σημειώνεται ότι η χρέωση ανά επιβάτη όσον αφορά τους φόρους αεροδρομίου είναι 43 ευρώ στην Αθήνα ενώ στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ ενώ στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη δεν ξεπερνά τα 21 ευρώ. «Πολλές αεροπορικές εταιρείες, ακόμα και κάποιες που μέχρι σήμερα θεωρούνταν «κολοσσοί» βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και είναι άξιο λόγου πως υπάρχουν μονοπωλιακά αεροδρόμια που δεν κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν την κατάσταση» είπε μιλώντας στην »ΗτΣ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιρειών και διευθύνων σύμβουλος της Goldair Κ. Τσοβίλης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΑΑΕ ο Αερολιμένας Αθηνών θα πρέπει να προχωρήσει στην οικονομική υποστήριξη των εταιρειών που το χρησιμοποιούν δίνοντας κίνητρα σε όλους τους χρήστες και όχι μόνο στους νεοεισερχόμενους.

Απώλειες για το «Ελ. Βενιζέλος»
Η επιβατική κίνηση του τετραμήνου Ιανουαρίου - Απριλίου στο αεροδρόμιο της Αθήνας διαμορφώθηκε στα 3,49 εκατ. επιβάτες μειωμένη κατά 10,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών η μείωση αυτή αντανακλά την επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας αλλά και την... τραυματισμένη εικόνα της πόλης και της χώρας για τους ξένους ταξιδιώτες.
Η επιβατική κίνηση εσωτερικού παρουσίασε σχετικά περιορισμένη μείωση (-6,2%) με τις απώλειες να μειώνονται σταδιακά, κυρίως ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων προσφορών και εκπτώσεων από τις αεροπορικές εταιρείες. Αντίθετα, η διεθνής κίνηση σημείωσε σημαντικές απώλειες (-12,7%). Το Μάρτιο οι απώλειες της επιβατικής κίνησης εξωτερικού έφτασαν το -15,6%, τη μεγαλύτερη απώλεια του τετραμήνου η οποία βελτιώθηκε τον Απρίλιο σε -11,9%, ποσοστό που, ωστόσο, είναι ενισχυμένο από τους ταξιδιώτες του Πάσχα.

πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου