Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Δυνατό ξεκίνημα του διεθνούς τουρισμού το 2012


Oι διεθνείς τουριστικές αφίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά 5,7% κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2012. Η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή σε τόσο προχωρημένο στάδιο και αναδυόμενων προορισμών της οικονομίας, παρά την οικονομική περιορισμούς σε πολλές από τις αγορές προέλευσης της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.


Τα πρώτα αποτελέσματα του 2012 δείχνουν ότι ο διεθνής τουρισμός συνέχισε να εμφανίζει σταθερή αύξηση, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2012, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 5,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, σύμφωνα με τη έκδοση Μαΐου του UNWTO World Tourism Barometer.

Συνεχής ανάπτυξη για την Ευρώπη
Στην Ευρώπη (+5%), τα αποτελέσματα ήταν πάνω από τα αναμενόμενα, ενισχυμένα από τη μεγάλη αύξηση στις αφίξεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (+8%), καθώς και σε προορισμούς της Βόρειας και της Δυτικής Ευρώπης (+6% έκαστη). Οι επιδόσεις της Ευρώπης αποτελεί συνέχεια μιας σταθερής πορείας από το 2011, όταν οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν συνολικά κατά 6%, σε άνω των 500 εκατ. Η ζήτηση διατηρήθηκε σε εξαιρετικά καλά επίπεδα στις “ώριμες”, προηγμένες οικονομίες προορισμών της βόρειας, δυτικής και σε τμήματα της νότιας και κεντρικής Ευρώπης, παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την οικονομία.

“Τα αποτελέσματα αυτά είναι ευπρόσδεκτα για την Ευρώπη, σε μια εποχή όπου οι χώρες αναζητούν τομείς που μπορούν να προσφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) Taleb Rifai. “Πρέπει να εργαστούμε από κοινού με τους εθνικούς τουριστικούς φορείς για να διασφαλίσουμε ότι οι κυβερνήσεις θα δώσουν προτεραιότητα στον τουρισμό, ως μέρος των εθνικών πολιτικών τους για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Από την άποψη αυτή, η 54η Συνεδρίαση της Επιτροπής του UNWTO για την Ευρώπη επικεντρώνεται σε μοχλούς που μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την τουριστική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στα κρίσιμα θέματα της διευκόλυνσης της visa, της προώθησης του τουρισμού και του branding”.

Την ίδια στιγμή, ο διεθνής τουρισμός έχει ιδιαίτερα έντονη ανάπτυξη σε πολλούς προορισμούς αναδυόμενων οικονομιών της ανατολικής Ευρώπης. “Οι προορισμοί της ανατολικής Ευρωπαϊκής έχουν μεγάλες τουριστικές δυνατότητες, με την προϋπόθεση ότι διαμορφώνουν τις κατάλληλες συνθήκες. Η Γεωργία, που φιλοξενεί φέτος τη Συνεδρίαση της Επιτροπής του UNWTO για την Ευρώπη, είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα ενός προορισμού με μια ισχυρή δέσμευση για τουριστική ανάπτυξη”, πρόσθεσε ο κ. Rifai. “Ως αποτέλεσμα, οι αφίξεις έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, από μόλις κάτω από ένα εκατομμύριο το 2006, σε σχεδόν 3 εκατ. ευρώ το 2011, με τα διεθνή έσοδα από τον τουρισμό να ανέρχονται σχεδόν σε 1 δισ. δολ, το 2011”.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα παγκοσμίως
Στους πρώτους μήνες του 2012, η τουριστική ανάπτυξη ήταν θετική σε όλες τις περιοχές του κόσμου, με εξαίρεση τη Μέση Ανατολή (-1%), όπου και εκεί ωστόσο υπήρχαν ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης, όπως στην Αίγυπτο (+32% το α΄ τρίμηνο). Η Νοτιοανατολική Ασία και η Νότια Ασία (με +10% έκαστη) ήταν πρωταθλητές στην ανάπτυξη στις δικές τους υποπεριφέρειες.

Η Αφρική ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή, με αύξηση άνω του 7% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, χάρη στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη στην Υποσαχάρια Αφρική (+7%) και σαφή ανάκαμψη στη βόρεια Αφρική (+8%). Η Τυνησία (+53% το α΄ τρίμηνο) άρχισε να ανακάμπτει. Η περιοχή Ασίας και Ειρηνικού είχε αύξηση 7% στις αφίξεις τουριστών, με επικεφαλής τη νότια Ασία και νοτιοανατολική Ασία (και οι δύο +10%). Η βορειοανατολική Ασία (+6%) καταγράφει αύξηση ανάπτυξης, καθώς οι αφίξεις στην Ιαπωνία αυξήθηκαν σχεδόν κατά 10% στο α΄ τρίμηνο. Η Αμερική ανέφερε επίσης σημαντική αύξηση (+6%), ωθούμενη από την ισχυρή σταθερή ζήτηση στη νότια Αμερική (+8%) και την κεντρική Αμερική (+7%).

Παγκοσμίως, οι διεθνείς αφίξεις ξεπέρασαν τα 131 εκατομμύρια στους πρώτους δύο μήνες του 2012, από 124 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του UNWTO στις αρχές του έτους, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αναμένεται να αυξηθούν περίπου 3-4% το 2012. Για το έτος ως σύνολο, ο αριθμός των διεθνών τουριστικών αφίξεων αναμένεται να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο, για πρώτη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου