Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Την... πόρτα της Κίνας «χτυπά» η Θεσσαλονίκη

Την... πόρτα της Κίνας “χτυπά” η Θεσσαλονίκη, προσβλέποντας σε δραστική άνοδο του τουριστικού ρεύματος από την ελπιδοφόρα και ταχέως αναπτυσσόμενη δεξαμενή τουριστών του “κίτρινου δράκου” και μέσω αυτής σε τόνωση της τοπικής οικονομίας εν μέσω της κρίσης.

Η στρατηγική που έχει υιοθετηθεί εστιάζεται κυρίως στην προσπάθεια να περιληφθεί και η Θεσσαλονίκη στα τουριστικά πακέτα που οργανώνουν οι Κινέζοι με προορισμό την Ελλάδα και ήδη μια πρώτη συμφωνία για την ενσωμάτωση της συμπρωτεύουσας σε δεκαήμερο τουριστικό πακέτο, που αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο αριθμό από Κινέζους τουρίστες, βρίσκεται στα σκαριά για υπογραφή.


Σχετική αναφορά στην επικείμενη συμφωνία έκανε με σημερινή ανακοίνωση η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) μετά την εμπειρία που αποκόμισε με τη συμμετοχή της στο περίπτερο του ΕΟΤ, στη διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΒΙΤΕ 2012, που έγινε από τις 15 έως και τις 17 Ιουνίου, στο Πεκίνο.

Η αντιπροσωπεία της ΕΞΘ, υπό τον πρόεδρό της κ. Αρ. Θωμόπουλο είχε σημαντικές επαφές με tour operators, αλλά και εκπροσώπους μεγάλων τουριστικών γραφείων της Κίνας, με στόχο “να συμπεριληφθεί η Θεσσαλονίκη στα τουριστικά πακέτα ταξιδιών με προορισμό την Ελλάδα”. Κατά την Ένωση το προφίλ των Κινέζων τουριστών εναρμονίζεται με αυτό της Θεσσαλονίκης, καθώς εκείνο που προτάσσουν είναι επισκέψεις σε αστικούς κυρίως προορισμούς με μακραίωνη ιστορία και πολιτισμό, ενώ θεωρούνται, επίσης, επισκέπτες υψηλού εισοδήματος, λάτρεις της ιστορίας και δείχνουν ενδιαφέρον να γνωρίσουν από κοντά το λίκνο του δυτικού πολιτισμού.

Πέρυσι, καταγράφηκαν 3.156 διανυκτερεύσεις Κινέζων τουριστών στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, κατατάσσοντάς τους στην 32η θέση. Τα σχέδια της Ένωσης για προσέλκυση τουριστών από την Κίνα περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση fam και press trips με σκοπό τη φιλοξενία και την ξενάγηση τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων, ώστε να διαφημίσουν την πόλη και τις ομορφιές της στη χώρα τους.

“Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται τα επόμενα χρόνια να τροφοδοτήσει με σημαντικό αριθμό τουριστών την παγκόσμια αγορά κι η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να είναι ουραγός, αλλά χρειάζεται να εντείνει τις προσπάθειες για να κατακτήσει το κομμάτι της τουριστικής «πίτας» που της αναλογεί”, αναφέρεται από την ΕΞΘ και προστίθεται ότι σύμφωνα με εκθέσεις τουριστικών οργανισμών, οι Κινέζοι τουρίστες αναμένεται να φθάσουν τα 100 εκατ. έως το 2020, κατακλύζοντας τον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου