Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Μειωμένες κατά 2 εκ. οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία

 



ΚATA 2 εκατ. υστερούν οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της χώρας, βάσει στοιχείων Μαΐου 2012, σε σύγκριση με πέρυσι, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος, ενώ καθημερινά καταγράφονται ακυρώσεις. Μάλιστα, επισήμανε ότι διαπίστωσε δραματική επιδείνωση του ρυθμού πραγματοποίησης κρατήσεων από τις εκλογές μέχρι και σήμερα, τη στιγμή ακριβώς που πήγαινε να αναστραφεί η αρνητική τάση από τις παραδοσιακές αγορές.


Αθήνα: Ακόμα, έδωσε το περίγραμμα του «ζοφερού» σκηνικού που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο της Αθήνας: 25 ξενοδοχεία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, αρκετά έχουν μετατραπεί σε εποχικής λειτουργίας, ενώ έχουν χαθεί περίπου 3.000 θέσεις εργασίας σε 3 χρόνια (μαζί με τις απολύσεις στα ξενοδοχεία που παραμένουν ανοιχτά). Αποτέλεσμα είναι σήμερα το ξενοδοχειακό δυναμικό να έχει μειωθεί συνολικά κατά περίπου 30% σε σχέση με το 2008. Παράλληλα, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία 4μήνου της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής, από τα οποία προκύπτει μείωση της πληρότητας κατά 13,8% σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας κατέγραψαν 46,9% πληρότητα, αρνητικό «ρεκόρ» μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης. Στο ίδιο διάστημα η μέση τιμή δωματίου μειώθηκε κατά 5,7% (στα 87,8 ευρώ) και το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο κατά 18% (στα 41,2 ευρώ), φέρνοντας την Ελλάδα στην τελευταία θέση από 50 ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Σημειώνεται ότι μετά τη λειτουργία του το ξενοδοχείο Imperial Athens, η ΕΞΑΑ εκτιμά ότι ο αριθμός των ξενοδοχείων που θα κλείσουν στην Αττική θα αυξηθεί δραματικά.

Εργασιακά: Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα εργασιακά ζητήματα, για τα οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις αυτή την περίοδο με την Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Απριλίου η ΠΟΞ κατήγγειλε τη σύμβαση που είχε υπογραφεί με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για το 2012 και αναμένεται η διαμεσολάβηση του ΟΜΕΔ. Όπως επισημάνθηκε, η ΠΟΞ προσέρχεται στο διάλογο με τις εξής προτάσεις: μείωση των βασικών μισθών που προέβλεπε η κλαδική σύμβαση εργασίας στον τουρισμό κατά 18%, μείωση του εποχικού επιδόματος κατά 7,5%, μείωση του επιδόματος βαρέων και ανθιυγεινών κατά 5% και του επιδόματος γάμου κατά 3%.

πηγή: Express

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου