Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Συνεργασία Κρήτης – Κίνας επιδιώκουν οι αιρετοί


Εμπορική και τουριστική συνεργασία με την Κίνα επιδιώκει η Κρήτη, προσπαθώντας να μεταφράσει τις ήδη καλές σχέσεις των δύο πλευρών σε ουσιαστικό αποτέλεσμα για το νησί σε μία εξαιρετικά κρίσιμη οικονομική συγκυρία.

Αυτός ήταν και ο λόγος της συνάντησης που είχαν χθες το πρωί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θόδωρος Πάγκαλος με τους αιρετούς του νησιού και πιο συγκεκριμένα τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τους τέσσερις δημάρχους των πρωτευουσών των νομών, δηλαδή τους δημάρχους Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη, Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη, Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη και Αγίου Νικολάου, Δημήτρη Κουνενάκη.


Η μεγάλη επαρχία της Νότιας Κίνας που περιλαμβάνει την Καντόνα και το Χονγκ Κονγκ έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη συνεργασίας με την Κρήτη σε τουριστικό, επιχειρηματικό και εμπορικό πεδίο.

Προτεραιότητα των αιρετών είναι η επίλυση προβλημάτων που χρήζουν πολιτικής παρέμβασης, όπως είναι η βίζα, ακόμη και απευθείας πτήσεις που θα διευκολύνουν την επικοινωνία των δύο περιφερειών. Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης(φωτ.), υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας και άρα «εμείς, επειδή δεν είμαστε επιχειρηματίες, πρέπει να φτιάξουμε ένα πολιτικό πλαίσιο, με βάση το οποίο θα μπορούν τα επιμελητήρια, οι επιχειρηματίες, ακόμα και η εταιρεία όπως η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας, να μπουν σε διαβουλεύσεις για να καταλήξουν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα για το νησί».

Ο ίδιος τόνισε ότι ένα μεγάλο ζήτημα είναι το θέμα της βίζας «και εμείς πρέπει να ενεργοποιήσουμε την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει με την Ουκρανία για να το λύσουμε».

Ο κ. Μαρινάκης εκτίμησε ότι υπάρχουν καλές προοπτικές, τονίζοντας ότι «το σημαντικότερο είναι να δημιουργήσουμε σχέση αξιοπιστίας με την Κίνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου