Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Π. Γερουλάνος: Η βία και όχι οι διαδηλώσεις είναι το πρόβλημα για τον τουρισμό στην Αθήνα



Σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ Flash, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, αναφέρεται στην αύξηση του τουρισμού από καινούργιες αγορές. “Έχει ‘ανοίξει’ πια, η Ρωσία, η Τουρκία, η Σερβία, η Κίνα, το Ισραήλ σε πολύ μεγάλο βαθμό, δηλαδή σε αυτές τις αγορές έχουμε από τριπλασιασμό έως πενταπλασιασμό των αφίξεων, το οποίο είναι μία τεράστια επιτυχία, διότι αυτό εξασφαλίζει και στο μέλλον... Αυτό το οποίο βλέπουμε αυτή η στιγμή είναι ότι δημιουργήθηκε μία υποδομή, έτσι ώστε ο τουρισμός να μην έχει το ρίσκο, το εσωτερικό ρίσκο που είχε πάντα βασισμένο μόνο στους Άγγλους και στους Γερμανούς.



Σήμερα λοιπόν έρχονται επισκέπτες από περισσότερα μέρη του κόσμου και άρα η πιθανότητα να ξαναβρεθούμε σε μία κατάσταση, όπως είμαστε το 2009 και το 2010, είναι πάρα πολύ μικρότερη. Τώρα, μέσα σε όλη αυτή την καλή εικόνα η οποία δημιουργείται, υπάρχει το πρόβλημα της Αθήνας. Η Αθήνα υποφέρει, η Αθήνα είναι η ‘μαύρη’ τρύπα του τουρισμού και υποφέρει γιατί πρώτον, οι εικόνες που βγαίνουν προς τα έξω κάνουν τον κόσμο να μη θέλει να έρθει στην Αθήνα, να φοβάται να έρθει στην Αθήνα και βεβαίως διότι όταν έρθει εδώ πέρα υπάρχουν πολλά εσωτερικά και οικονομικά προβλήματα στην πόλη, η οποία δεν του επιτρέπει αναγκαστικά να έχει την εμπειρία που θα ήθελε να έχει”.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των διαδηλώσεων και της εγκληματικότητας στο κέντρο της πόλης ο υπουργός δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις δεν είναι πρόβλημα για τον τουρισμό στην Αθήνα. “Δεν περιμένει κανείς ότι θα πας σε μία πόλη, ειδικά σε μία πόλη, η οποία περνάει τόσο δύσκολα προβλήματα και ότι δε θα έχεις διαδηλώσεις. Αυτό το οποίο όμως δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα είναι η βία. Όταν βλέπει ο άλλος σκηνές βίας στις τηλεοράσεις του, τότε τον απωθεί από το να έρθει. Άρα οι άνθρωποι πού διαμαρτύρονται νομίμως και μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, δεν έχουν ενοχλήσει ποτέ κανέναν σε ό,τι αφορά στον τουρισμό. Αλλά οι σκηνές με τους κουκουλοφόρους να ρίχνουν μολότοφ μπροστά στη Βουλή, είναι καταστροφικές για την Ελλάδα”.

“Επίσης”, συνεχίζει ο κ. Γερουλάνος, “όταν θες να πας σε ένα τόπο, θες να είσαι σίγουρος ότι θα βρεις το ταξί σου, ότι θα μπορείς να μπεις στο κρουαζιερόπλοιό σου, ότι δε θα σου κλείσει (κανείς) βασικές αρτηρίες, οι οποίες δε χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες ως μοχλός πίεσης. Εδώ χρησιμοποιούμε για να πιέσουμε πράγματα τα οποία δε γίνονται σε άλλες χώρες και αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορείς να κλείνεις την Ακρόπολη, δεν μπορείς να κλείνεις την πρόσβαση ενός ανθρώπου. Ακόμα και μία απεργία ταξί μπορεί να αντιμετωπιστεί, εφόσον οι υπόλοιπες συγκοινωνίες λειτουργούν. Άρα το πρώτο που τους φοβίζει, είναι οι εικόνες της βίας, το δεύτερο που τους φοβίζει είναι ότι θα έρθουν στην Αθήνα και δε θα βρουν ένα μέσο μεταφοράς να πάνε στον προορισμό τους. Μετά, ακόμα και αν ξεπεράσεις αυτά τα δύο μεγάλα ψυχολογικά προβλήματα για να πάρεις την απόφαση να έρθεις στην Αθήνα, όταν έρθεις πια στην Αθήνα, βλέπεις τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζεις και φεύγοντας δε λες σε κανένα, ‘ξέρεις, πήγαινε στην Αθήνα’. Αυτό είναι καταστροφή. Εκεί αρχίζει και δημιουργείται το πρόβλημα και η φήμη της πόλης αρχίζει και καταρρακώνεται. Αυτή την ώρα, αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε την Αθήνα, χρειάζεται να μαζευτούμε όλοι όσοι έχουμε ένα λόγο σε αυτά τα πράγματα. Δεν είναι μόνο ένα υπουργείο από τη μία μεριά ή μόνο ένα υπουργείο από την άλλη, να συντονίσουμε τις δυνάμεις που έχουμε στη διάθεσή μας, για να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό δεν το έχω δει να συμβαίνει επαρκώς μέχρι τώρα. Υπήρξαν προσπάθειες ήρθε το θέμα της Αθήνας σε τρία υπουργικά συμβούλια, βάλαμε και τον αντιπρόεδρο συντονιστή αυτής της προσπάθειας, αλλά συντονισμός ώστε να φθάσουμε σε ένα σημείο στο οποίο να λέμε ότι υπάρχει ένα σχέδιο εξάλειψης των φαινομένων που δημιουργούν πρόβλημα στον ελληνικό τουρισμό, ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί”.

Ο κ. Γερουλάνος επεσήμανε ότι στην Αθήνα υπάρχουν γειτονιές, οι οποίες είναι πάρα πολύ προσιτές για τον επισκέπτη. “Δηλαδή αν δει κανείς την τεράστια επένδυση που έγινε στου Φιλοπάππου και το πώς ενώθηκε του Μακρυγιάννη με το Θησείο, αυτή είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σε ευρωπαϊκή πόλη. Μετά έχεις ένα καταπληκτικό κομμάτι, το οποίο είναι το εμπορικό σου κομμάτι στην Ερμού που πάει μέχρι πιο ψηλά, που έχει μαγαζιά σε διάφορες τιμές και είναι και πολύ ευχάριστο να τριγυρνάς σε αυτούς τους χώρους. Η Πλάκα είναι ένας άλλος θώκος, ο οποίος για έναν επισκέπτη είναι ένας μικρός παράδεισος. Τι έχουμε κάνει όμως... Στη μέση όλου αυτού του πράγματος, υπάρχει μία κοινωνική ‘βόμβα’ και γι’αυτό δεν ενώνονται αυτά τα κομμάτια μεταξύ τους. Στη μέση έχουμε το εμπορικό τρίγωνο το οποίο θα έπρεπε να είναι ένας παράδεισος για τον επισκέπτη, μέσα από το οποίο θα μπορείς να ενωθείς με όλα τα κομβικά σημεία που περιγράφω, να πας ουσιαστικά από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο κ.λπ. και εκεί στη μέση όλων αυτών των πραγμάτων υπάρχει μία γκετοποίηση, η οποία ουσιαστικά καταστρέφει την Αθήνα ως τουριστικό προορισμό. Σας θυμίζω ότι όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα ανά τον κόσμο, έχουν λειτουργικά προβλήματα. Καμιά μεγάλη πόλη δεν τα έχει λύσει επαρκώς. Καμία όμως δεν τα βάζει ακριβώς στη μέση της ζωής του πολίτη και της ζωής του επισκέπτη. Εδώ έχουμε ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο, το οποίο, επειδή το έχουμε κατακερματίσει, δεν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε σωστά. Λοιπόν, το εμπορικό κέντρο αυτή τη στιγμή είναι το κλειδί για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την Αθήνα ως τουριστικό προορισμό”.

Τα πρακτικά προβλήματα είναι πολλά, τονίζει ο υπουργός. “Ας πούμε, η Δημοτική Αστυνομία κλείνει στις 6μ.μ. και δεν μπορείς να ελέγξεις τίποτα μετά. Η Αστυνομία όταν έχει πάει να αντιμετωπίσει προβλήματα, βρίσκει από πίσω μαφίες ολόκληρες, οι οποίες έχουν τεράστια συμφέροντα. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Βλέπουμε πολύ συχνά αυτούς τους εμπόρους που κουβαλάνε τη σακούλα με τα λαθραία, με τις απομιμήσεις κ.λπ.

Λοιπόν, πίσω από αυτούς τους ανθρώπους, τους οποίους μπορείς να συλλάβεις, υπάρχουν ολόκληρες εταιρείες προμηθευτών αυτών των προϊόντων, πολλά έρχονται από την Κίνα, πολλά έρχονται από άλλες χώρες, οι οποίοι υποστηρίζουν αυτή την οικονομική δραστηριότητα και είναι πολλοί. Οι σκηνές που ξέρουμε τουλάχιστον από την Αστυνομία, είναι φρικαλέες. Αλλά ας πούμε το πρόβλημα που έχουμε με τους ναρκομανείς κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ένα πρόβλημα, το οποίο έρχεται και ξαναέρχεται. Και εκεί όμως, όπως και για τα θέματα που σας είπα προηγουμένως, χρειάζονται υποδομές. Η πραγματικότητα είναι ότι στο θέμα των ναρκωτικών ας πούμε, δεν υπήρχε καμία υποδομή. Συνεργαστήκαμε λοιπόν και με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με το Υπουργείο Υγείας και είπαμε ότι δεν μπορείς να λύσεις αυτό το πρόβλημα απλώς πηγαίνοντας αυτούς τους ανθρώπους από τον ένα δρόμο της Αθήνας στον άλλο. Πρέπει να λυθούν μέσα από υποδομές. Και τι κάναμε; Πήραμε 1,5-2 εκατ. ευρώ που μαζέψαμε από τον ΟΠΑΠ σε ρήτρες βίας από τα επεισόδια. Πέρυσι δεν ήταν πάρα πολλά τα λεφτά, αλλά ήταν αρκετά για να στηρίξουμε δύο κέντρα ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας με προγράμματα μεθαδόνης, έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην τους συμπεριφερόμαστε λες και είναι εγκληματίες”.

Πηγή: Travel Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου