Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Κατέληξαν σε συμφωνία Lufthansa – Verdi


Επετεύχθη εν τέλει συμφωνία μεταξύ της αεροπορικής εταιρείας Lufthansa και του συνδικάτου Verdi, οπότε και θα αποφευχθούν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Η συμφωνία αφορά μισθολογικές αυξήσεις ύψους 3%-5,2% για 33.000 εργαζομένους, που απασχολούνται στα πληροφορικά συστήματα και τους φορτωτικούς σταθμούς, καθώς και τα πληρώματα. Η διάρκεια των αυξήσεων είναι 26 μήνες, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του διαστήματος αποκλείονται οι υποχρεωτικές απολύσεις. Η Lufthansa επιβεβαίωσε τη σχετική ανακοίνωση της Verdi για την επίτευξη συμφωνίας και πρόσθεσε ότι θα συνδράμει τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της εταιρείας.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών είχαν αρχίσει τον Φεβρουάριο και στις 22 Απριλίου οι εργαζόμενοι παρέλυσαν την εταιρεία, στο πλαίσιο της δεύτερης απεργίας σε έναν μήνα. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι αυτή η κινητοποίηση στοίχισε πάνω από 15 εκατ. ευρώ στην Lufthansa. Σχεδόν όλες οι πτήσεις ακυρώθηκαν, αφού από τις 1.700 προγραμματισμένες, πραγματοποιήθηκαν μόνο οι 31.
Το συνδικάτο Verdi είχε χαρακτηρίσει την απεργία «προειδοποιητική» και είχε διατυπώσει το αίτημα για συνολικές αυξήσεις ύψους 5,2% τον επόμενο χρόνο, καθώς και εγγυήσεις για διατήρηση των θέσεων εργασίας.

 Η εταιρεία αντιπρότεινε μια πιο σύνθετη προσφορά που προέβλεπε μικρότερες αυξήσεις σε μια περίοδο 29 μηνών. Το συνδικάτο απάντησε ότι η προσφορά της εταιρείας ισοδυναμούσε με μείωση του πραγματικού μισθού. «Αν η εταιρεία συνεχίσει να αρνείται να παρουσιάσει μια σοβαρή πρόταση που διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και προχωράει σε μισθολογικές αυξήσεις, θα υπάρξουν και άλλες απεργίες», είχε προειδοποιήσει στις 26 Απριλίου η Κριστίνε Μπέλε, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της Verdi.

Πριν από δύο εβδομάδες η Lufthansa προσφέρθηκε να αυξήσει τους μισθούς κατά 1,2% από τον Οκτώβριο και στη συνέχεια κατά 0,5% ένα χρόνο αργότερα. Η συμφωνία αυτή όμως δεν παρείχε εγγυήσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Η διοίκηση της Lufthansa ασκεί πιέσεις για ένα σχέδιο περικοπής δαπανών, που έχει βαφτιστεί SCORE, και αποσκοπεί στην περιστολή 3.500 θέσεων εργασίας παγκοσμίως και αύξηση των ετήσιων κερδών σε 2,3 δισ. ως το 2015 από 524 εκατ. πέρυσι. Η Verdi εξήγησε ότι οι μισθολογικές αυξήσεις θα πραγματοποιηθούν σε δύο βήματα, με τους εργαζομένους στη Lufthansa Cargo και τη Lufthansa Technik να παίρνουν αύξηση 2,4% από την 1η Αυγούστου κι ένα πρόσθετο 2,3% την ίδια ημερομηνία το 2014. Τα πληρώματα εδάφους θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά 1,5% σε αμφότερες τις ημερομηνίες, ενώ οι ασκούμενοι εξασφαλίζουν αυξήσεις ύψους 5,2%. Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί προηγουμένως από τα μέλη του συνδικάτου, το αργότερο ως τον Μάιο του 2014.

πηγή:airnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου