Τρίτη 19 Μαρτίου 2013
Πώς η Ρωσία θα εκδικηθεί την Γερμανία
Η Ρωσία θα μπορούσε να εκδικηθεί τη Γερμανία για την απόφαση φορολόγησης των κυπριακών καταθέσεων, που οδηγεί σε απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ για τους Ρώσους επενδυτές στην Κύπρο, μέσω της διακοπής προμήθειας φυσικού αερίου, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του CNBC.
Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, η αμφιλεγόμενη και πρωτοφανής απόφαση του Eurogroup για φορολόγηση των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες ερμηνεύεται ως συγκαλυμμένη κίνηση της Γερμανίας και των ευρωπαίων εταίρων για καταπολέμηση αυτού που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ως «ξέπλυμα μαύρου ρώσικου χρήματος» στην Κύπρο.
Το 20% των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ανήκει σε Ρώσους, ενώ πολλές ρωσικές επιχειρήσεις έχουν την έδρα τους στην Κύπρο. Επίσης, η Ρωσία έχει χορηγήσει δάνειο 3,3 δισ. δολαρίων στην Κύπρο, την επιμήκυνση της αποπληρωμής του οποίου επιθυμεί η τελευταία.
Η Ρωσία έχει ήδη καταδικάσει την απόφαση του Eurogroup, με τον πρόεδρο Vladimir Putin να την χαρακτηρίζερι «άδική, αντιεπαγγελματική και επικίνδυνη», ενώ ο Ρώσος πρωθυπουργός Dimitry Medvedev πρόσθεσε πως «Κάποιες χώρες της Ε.Ε. λαμβάνουν παράξενες και αμφιλεγόμενες αποφάσεις. Εννοώ την Κύπρο. Ειλικρινά, μοιάζει με κατάσχεση των χρημάτων του λαού».
Μιλώντας στο CNBC ο Steve Keen, καθηγητής Οικονομικών του University of Western Sydney, σημείωσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να προχωρήσει σε αντίποινα της «επίθεσης» στα χρήματα των πολιτών της.
«Αν προσπαθήσεις να στοχεύσεις τους Ρώσους, τότε γιατί ο πρόεδρος Putin που θεωρείται ο «ισχυρός άνδρας» της Ρωσίας να μην αποφασίσει να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Γερμανία μέχρι να υπάρξει διόρθωση;", αναρωτήθηκε ο καθηγητής.
Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα: «Αν θέλετε να καταπολεμήσετε το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τότε «χτυπήστε το» απευθείας. Μην καθιστάτε τους Κύπριους συμμέτοχους στην επιχείρηση κατά των Ρώσων ολιγάρχων», ενώ τόνισε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι ξεκάθαροι και όχι να κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί.
Ο Keen υπενθυμίζει μάλιστα πως οι Ρώσοι έχουν ξαναπαίξει το ίδιο χαρτί στο παρελθόν, περιορίζοντας τις προμήθειες αερίου στην Ευρώπη το 2009, κατά την διάρκεια αντιδικίας του ρωσικού κολοσσού Gazprom με ουκρανική εταιρεία παροχής αερίου.
Η τεράστια εξάρτηση της Ευρώπης για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών από την Ρωσία, από όπου εισάγει το 36% του φυσικού της αερίου, θέτει σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση την Ρωσία.
«Είναι μια πολιτικά εκρηκτική κατάσταση», σχολίασε ο Nick Spiro, επικεφαλής της Spiro Sovereign Strategy, ενώ πρόσθεσε «η συμφωνία διάσωσης φέρει τα πολιτικά αποτυπώματα της Γερμανίας παντού πάνω της».
«Αν στόχος της Γερμανίας ήταν οι Ρώσοι μεγαλοκαταθέτες, τότε προφανώς απέτυχε», τόνισε ο ίδιος.
πηγή:dailynews24.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου