"Δε ζητάμε καμία χάρη. Διαγωνισμούς και διαφάνεια θέλουμε. Θα συμμετάσχουμε σε αυτούς και ο καλύτερος θα νικήσει. Προσκαλώ τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα".
Με αυτά τα λόγια στη διάρκεια της εκδήλωσης του ΣΕΒ για την υπογραφή του πρωτοκόλλου δημιουργίας Ελληνογαλλικού επιχειρηματικού συμβουλίου ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έδωσε το σύνθημα της επιχειρηματικής επίθεσης στην ελληνική οικονομία.
Ο κ. Ολάντ, που μίλησε και απάντησε σε ερωτήσεις μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες δεν έκρυψε το ενδιαφέρον των ομίλων της χώρας του για τις αποκρατικοποιήσεις και ιδίως στους τομείς, όπως περιέγραψε της ενέργειας, του νερού, των μεταφορών και του φυσικού αερίου.
"Είδαμε με τον κ. Σαμαρά έναν, έναν τους τομείς των αποκρατικοποιήσεων για να συμμετάσχουν οι επιχειρήσεις μας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι οι γαλλικές εταιρίες θα αναζητήσουν κι ελληνικές συμμαχίες: "Δεν ήλθαμε για να υποκαταστήσουμε τις ελληνικές εταιρίες. Ήλθαμε για να συνεργαστούμε".
Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, που βρισκόταν στη χθεσινή εκδήλωση του ΣΕΒ σχολίασε στην "Η Online", ότι οι Γάλλοι δείχνουν ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, του ΟΔΙΕ, ενώ θέλουν να επενδύσουν επίσης και σε μαρίνες.
Ο Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια ομιλίας του εκτίμησε πως ο στόχος των εσόδων 2,6 δισ. ευρώ για το 2013 θα ξεπεραστεί: "Θεωρώ ότι θα πετύχουμε μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Τον Απρίλιο θα τερματίσουν οι διαγωνισμοί του ΟΠΑΠ και των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ. Η Γαλλία μπορεί να κινηθεί στις ιδιωτικοποιήσεις. Τον ρυθμό, τον τόνο, τη διάθεση τον δίνουν οι πολιτικές ηγεσίες. Από κει και πέρα οι επιχειρήσεις πρέπει να αναλάβουν το ρόλο τους".
Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε τη στήριξη της χώρας του στην Ελλάδα: "Η Γαλλία ήταν ανέκαθεν στο πλευρό της Ελλάδας. Κάναμε τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Αν παρέμενε θα ήταν δόξα και νίκη για τη ζώνη του ευρώ. Κερδίσαμε εκείνη τη μάχη. Η ευρωζώνη βγήκε από την κρίση. Πρέπει να επενδύσουμε στην Ελλάδα", υπογράμμισε για να στείλει και μήνυμα στην Ε.Ε. "Αν υπάρχει ευημερία στην Ελλάδα υπάρχει και στην Ευρώπη".
Ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε το παρών των γαλλικών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία, μέσα σε αυτή τη δύσκολη φάση: "Υπάρχουν πάνω από 120 επιχειρήσεις με 30.000 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών 2 δισ. ευρώ. Υπήρχαν και κάποιες που έφυγαν. Δουλειά μας είναι να τις επαναπροσελκύσουμε", σημείωσε και αναφέρθηκε ονομαστικά σε γαλλικές πολυεθνικές που είναι στην ελληνική αγορά, όπως στη Lafarge, την Edf, Edison, Suez και την Alstom στο ΜΕΤΡΟ".
Το γαλλικό ενδιαφέρον ανά τομέα.
Στην ενέργεια, σύμφωνα με πληροφορίες της "H Online", o Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να ενημερώθηκε για το ενδιαφέρον του κολοσσού TOTAL για τη συμμετοχή του στις έρευνες υδρογονανθράκων, προφανώς όταν ανοίξει ο διαγωνισμός στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Πληροφορίες θέλουν τη γαλλική Edf, ελέγχει την Edison η οποία βρίσκεται στην αγορά της ελληνικής ηλεκτρικής ενέργειας με το σχήμα Elpedison, να εκδηλώσει ενδιαφέρον στην απόκτηση του 17% της ΔΕΗ. Αν προχωρήσει το σενάριο του σπασίματος της ΔΕΗ με τη δημιουργία μιας μικρότερης εταιρίας, στην τελευταία κατά πάσα πιθανότητα θα εμφανιστεί η γερμανική RWE, ενώ η Edf θα διεκδικήσει τη θέση του στρατηγικού επενδυτή στη μητρική ΔΕΗ.
Στην ύδρευση, με τις διαδικασίες της αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, φαίνεται ότι η Suez (έχει το 5% της πρώτης) θα μπει πιο δυναμικά, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο της εισόδου της άλλης γαλλικής Veolia.
Στον ΟΔΙΕ, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η μεγάλη γαλλικών συμφερόντων εταιρία στο στοίχημα PMU, διαχειρίζεται το γαλλικό ιππόδρομο κι έχει τζίρο 9,5 δισ. ευρώ.
Στο χώρο των κατασκευών, το σίγουρο είναι ότι η Vinci θα κινηθεί για τη διεκδίκηση έργων πιθανόν σε συνεργασία με ελληνικά σχήματα.
Οι επιχειρηματίες σε Ολάντ και Σαμαρά
Για περίπου μία ώρα ο Φρανσουά Ολάντ και ο Αντώνης Σαμαράς άκουσαν ερωτήσεις, επισημάνσεις και προτροπές επιχειρηματιών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison Μισέλ Πιγκιέ κάλεσε προσωπικά τον κ. Σαμαρά να αναλάβει πρωτοβουλία για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την αποκατάσταση της ρευστότητας.
Ο πρωθυπουργός απάντησε: «Γνωρίζω καλά το πρόβλημα. Έχω προσπαθήσει να πάρω πρωτοβουλίες για τις στρεβλώσεις που τυραννούν την αγορά ενέργειας. Αυτή την περίοδο γίνεται επαναπροσδιορισμός των οικονομικών της ίδιας της ΔΕΗ ενώ υπάρχει πλάνο εξυγίανσης των κανόνων της αγοράς". Στο θέμα της ρευστότητας είπε πως γίνονται προσπάθειες σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Οικονομικών. Έκανε μάλιστα γνωστό ότι δόθηκαν άλλα 70 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ κι έτσι εκείνη με τη σειρά της θα πληρώσει ώστε να η ρευστότηα να πάει και στους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ Πιέρ Ντελεπλάνκ απευθυνόμενος στον Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για το διοικητικό άχθος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη χώρα μας. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι "η Γαλλία έχει την εμπειρία. Συνεργαζόμαστε για την καλύτερη λειτουργία του ελληνικού δημοσίου. Οι Γερμανοί έχουν αναλάβει την τοπική αυτοδιοίκηση".
Ο διευθύνων σύμβουλος της Bic Δημήτρης Πισιμίσης αναφέρθηκε στην πολύχρονη δραστηριότητα της εταιρίας στην Ελλάδα λέγοντας ότι "είμαστε εδώ να βοηθήσουμε και άλλους επιχειρηματίες. Το προσωπικό μας έχει υψηλή εκπαίδευση". Ο κ. Ολάντ έφερε ως παράδειγμα τη Bic τονίζοντας παράλληλα το σε υψηλά επίπεδα ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης τόνισε τη σημασία της παρουσίας του Γάλλου προέδρου στη χώρα μας: "Αυτό δείχνει ότι υποστηρίζετε την τεράστια προσπάθεια που κάνουν οι επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Είναι σημαντικό αυτές οι εταιρίες να κρατήσουν αλλά και να κάνουν και νέες επενδύσεις. Εμείς με την καρδιά μας θα τις στηρίξουμε". Ο κ. Ολάντ απάντησε στον κ. Καλλιτσάντση ότι "θα προτρέψουμε τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η δική τους αποστολή δεν είναι να υποκαταστήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά να συνεργαστούν μαζί τους.
Ο πρόεδρος της Αφοί Μαρινόπουλοι Α.Ε. Λεωνίδας Μαρινόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της φαρμακοβιομηχανίας που προσφέρει υψηλή αξία. Σημείωσε ότι από τα 13 εργοστάσια του ομίλου του, τα πέντε είναι στη Γαλλία και κάλεσε τον κ. Ολάντ να στηρίξει τη φαρμακοβιομηχανία στην Ευρώπη.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε στον κ. Μαρινόπουλο: "Έχετε μια σχέση με την Carrefour. Αυτή δεν χάθηκε", ενώ συμφώνησε μαζί του για τη σημασία της φαρμακοβιομηχανίας.
πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου