Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Θεσ/νικη: Πόλη-φάντασμα...εμπορικά........



Με απλή «ασπιρίνη», που δεν μπορεί να ανακόψει την «επιδημία» λουκέτων, που έχει χτυπήσει την αγορά της Θεσσαλονίκης κι εξακολουθεί, λόγω της οικονομικής κρίσης να εξαπλώνεται σε όλους τους δρόμους της πόλης με χαρακτηριστικά «μεταδοτικής ασθένειας», προσομοιάζει η περίοδος και των φετινών θερινών εκπτώσεων, παρά το γεγονός ότι οι τιμές στα είδη ένδυσης και υπόδησης έχουν υποχωρήσει έως 70% - 80%.


Η συμπλήρωση της δεύτερης εβδομάδας του θεσμού, για το φετινό καλοκαίρι, βρήκε μεν αρκετούς Θεσσαλονικείς να πηγαίνουν «μουδιασμένοι» στο εμπορικό κέντρο και να ρίχνουν «κλεφτές ματιές» στις βιτρίνες για έλεγχο τιμών, αλλά η συντριπτική πλειονότητά τους δεν μπήκε καν σε πειρασμό να εισέλθει μέσα στα καταστήματα και πολύ περισσότερο να βγει από αυτά με σακούλες στα χέρια.

Η δραστική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών εξαιτίας όχι μόνο των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, κατά τα 3-4 τελευταία χρόνια, αλλά και της φοροκαταιγίδας που ήδη άρχισε να έρχεται με τις αποστολές των εκκαθαριστικών για τα εισοδήματα του 2011, έχει πλήξει την καταναλωτική συμπεριφορά, που ακολουθεί διαρκώς πτωτική πορεία κι οδηγεί έτσι τα εμπορικά καταστήματα, το ένα μετά το άλλο, να κατεβάζουν ρολά.

«Το 41% των καταστημάτων στην οδό Αγίας Σοφίας, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης είναι κλειστά», επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης κ. Κ. Χατζαρίδης, σε ευρεία σύσκεψη φορέων που οργάνωσε πριν περίπου 10 ημέρες το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με σκοπό να βρεθούν τρόποι να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και οι έμποροι και καθιστούν... Ηράκλειο άθλο την επιβίωση της επιχείρησής τους.

Καταστήματα
Δυστυχώς όμως, δεν είναι μόνο η περίπτωση της Αγίας Σοφίας, που βρίθει λουκέτων. Η Θεσσαλονίκη έχει τη θλιβερή πρωτιά να φιλοξενεί ακόμη δύο εμπορικούς δρόμους που έχουν πάψει να είναι... εμπορικοί και θυμίζουν ερημικό τοπίο.

Στην Κασσάνδρου, για παράδειγμα, το 55,2% των καταστημάτων είχε υποχρεωθεί σε αναστολή λειτουργίας, ενώ στην Ι. Δραγούμη ανάλογη (κακή) τύχη είχε το 36,2%. Οι τρεις συγκεκριμένοι δρόμοι δε, καταγράφουν τη χειρότερη επίδοση σε όλη τη χώρα. Μάλιστα η καταγραφή και ποσοστικοποίηση του αποτελέσματος συντελέστηκε στο τέλος Μαρτίου 2012 (από έρευνα της ΕΣΕΕ), κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως έκτοτε ο «χάρτης» των απωλειών έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω.

Στην εκτίμηση αυτή συνηγορεί, άλλωστε, και η εξέλιξη των λουκέτων μεταξύ του Αυγούστου του 2011 και του Μαρτίου του 2012, διάστημα στο οποίο η αναλογία κλειστών-ανοικτών καταστημάτων παρουσίασε άνοιγμα της «ψαλίδας» κατά 60%. Πρακτικά, δηλαδή, οι κλειστές εμπορικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη από 17% του συνόλου, έφθασαν σε επτά μόλις μήνες, να αντιπροσωπεύουν το 27,5% και το χειρότερο, είναι ότι δεν φαίνεται που βρίσκεται ο «πάτος στο βαρέλι».

Με αυτά και με αυτά, το λεγόμενο «πυρίκαυστο» εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης περιορίζεται πλέον στο νοητό πολύγωνο που περιλαμβάνει τις οδούς Αριστοτέλους - Αγίας Σοφίας (κάτω από την Ερμού) - Τσιμισκή - Προξένου Κορομηλά, όπου έχει συγκεντρωθεί η κυρίως μάζα των εμπορικών επιχειρήσεων και για αυτό το λόγο είναι μικρότερο και το ποσοστό των λουκέτων.

Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις τόσο της Προξένου Κορομηλά, όσο και της Μητροπόλεως, που θεωρούνται παραδοσιακά «ακριβές περιοχές», στις οποίες τα ποσοστά κλεισίματος επιχειρήσεων είναι χαμηλά και μόλις που φθάνουν το 18,3% και το 18,1% αντίστοιχα. Βέβαια και σε αυτούς τους δρόμους υπάρχει επιδείνωση (σ. σ. μεταξύ Μαρτίου 2011 και Μαρτίου 2012, τα ποσοστά ήταν αντίστοιχα 14,5% και 8,7%), αλλά τηρουμένων των αναλογιών, η εικόνα είναι καλύτερη.

Μαρασμός
Αντίθετα σε άλλα σημεία της πόλης, όπως συμβαίνει με την περιοχή από την Εγνατία και πάνω (σ. σ. π.χ. οδός Κασσάνδρου), αλλά και την Ελ. Βενιζέλου, την Αγ. Σοφίας και την Ιων. Δραγούμη, σε αυτό το ύψος, ο αριθμός των κλειστών επιχειρήσεων παρουσιάζει έξαρση, σε σημείο που να γίνεται λόγος για οικονομικό μαρασμό.

Όπως, πάντως επισημαίνεται στην έρευνα της ΕΣΕΕ, μπορεί η αύξηση των λουκέτων σε μια περιοχή να καταγράφει κατακόρυφη αύξηση για λόγους που σχετίζονται με τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων από λιγότερο εμπορικούς δρόμους σε ακίνητα πρώτης προβολής, με στόχο την αμεσότερη πρόσβαση στην πελατεία, εκμεταλλευόμενες την πτώση των μισθωμάτων στις κεντρικότερες οδούς. Η κίνηση αυτή, μάλιστα, κρίνεται αναμενόμενη, λόγω της μεγάλης προσφοράς κενών καταστημάτων.

«Στο σύνολο, η εικόνα της εμπορικής δραστηριότητας της Θεσσαλονίκης, αν ληφθεί υπόψη το σύνολό της, περιλαμβάνοντας, δηλαδή, στοές και ορόφους, είναι ακόμη πιο άσχημη, αλλά τα νούμερα δεν παύουν να απεικονίζουν τη σκληρή αλήθεια» τονίζει ο κ. Χατζαρίδης κι εξηγεί: «Οι κάθετες οδοί εμφανίζουν τα πιο έντονα προβλήματα του εμπορικού μαρασμού, ενώ η οδός Κασσάνδρου είναι κι επίσημα χαρακτηρισμένη ως ο πλέον υποβαθμισμένος δρόμος της Ευρώπης, παρουσιάζοντας στοιχεία γκέτο.

Η Αγίας Σοφίας δε, ένας από τους πλέον εμπορικούς δρόμους της πόλης, εξαιτίας λάθος επιλογών σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση κλειστών καταστημάτων, μέσα στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, ενώ η Βασιλίσσης Όλγας είναι η μόνη που δείχνει μικρή αντοχή, η οποία, όμως, οφείλεται στη μεταφορά δραστηριοτήτων και ειδικά της εμπορίας ποδηλάτων».




πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου