Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Τα διεθνή έσοδα από τον τουρισμό ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολ. το 2011

Το 2011, οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις υπερέβησαν το 1 τρισ. δολ. για πρώτη φορά, από 928 δισ. δολ. το 2010. Σε πραγματικούς όρους, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,8%, ακολουθώντας αύξηση 4,6% των διεθνών αφίξεων τουριστών. Άλλα 196 δισ. δολ. σε εισπράξεις από τις διεθνείς μεταφορές επιβατών ανέβασαν τα συνολικά έσοδα από τον διεθνή τουρισμό το 2011 στο 1,2 τρισ. δολ.


Σύμφωνα με το τελευταίο Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις συνέχισαν να ανακάμπτουν από τις ζημίες του κρίσιμου 2009 καιέφτασαν σε νέα ροκόρ στους περισσότερους προορισμούς, φθάνοντας κατ ‘εκτίμηση στα 1.030 δισ. δολ. (740 δισ. ευρώ) διεθνώς, άνοδος κατά 928 δισ. δολ. (700 δισ. ευρώ) από το 2010. Σε πραγματικούς όρους, (προσαρμοσμένα στις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και του πληθωρισμού), οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 4,6% το 2011 ανερχόμενες στα 982 εκατομμύρια. Αυτό επιβεβαιώνει τη στενή σχέση μεταξύ των δύο δεικτών, με την αύξηση των εσόδων τείνει να υπολείπεται κατά τι από την αύξηση των αφίξεων σε περιόδους οικονομικών περιορισμών.

“Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO Taleb Rifai. “Τα τελευταία δύο χρόνια παρουσίασαν υγιή ζήτηση για διεθνή τουρισμό από πολλές αγορές, ακόμη και αν η οικονομική ανάκαμψη υπήρξε άνιση. Αυτό αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική είδηση για χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομική πίεση και χαμηλή εγχώρια κατανάλωση, όπου ο διεθνής τουρισμός, βασικός παράγοντας εξαγωγών και δραστηριότητα έντασης εργασίας, είναι όλο και περισσότερο στρατηγικής σημασίας για την εξισορρόπηση των εξωτερικών ελλειμμάτων και στην τόνωση της απασχόλησης”.

“Πιστεύουμε ότι οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο θα αναγνωρίσουν προοδευτικά το γεγονός αυτό και θα συμμετάσχουν σε μέτρα που στηρίζουν τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένων μιας δικαιότερης φορολογικής πολιτικής και διευκόλυνσης των θεωρήσεων και των κινήσεων των τουριστών, καθώς τα μέτρα αυτά έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας”, πρόσθεσε.

Ανά περιφέρειες, η Αμερική κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων το 2011 (5,7%), ακολουθούμενη από την Ευρώπη (5,2%), της Ασίας και του Ειρηνικού (4,3%) και την Αφρική (2,2%). Η Μέση Ανατολή ήταν η μόνη περιοχή απόσπαση αρνητική ανάπτυξη (-14%).

Η Ευρώπη κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο των διεθνών τουριστικών εσόδων σε απόλυτους αριθμούς (45%), φθάνοντας τα 463 δισ. δολ. (333 δισ. ευρώ) το 2011, ακολουθούμενη από την Ασία και τον Ειρηνικό (28% ή 289 δισ. δολ/208 δισ. ευρώ) και την Αμερική (19% ή 199 δισ. δολ./143 δισ. ευρώ). Η Μέση Ανατολή (μερίδιο αγοράς 4%) αποκόμισε 46 δισ. δολ. (33 δισ. ευρώ) και η Αφρική (μερίδιο 3%) 33 δισ. δολ. (23 δισ. ευρώ).

Εκτός των διεθνών τουριστικών εισπράξεων, ο τουρισμός παράγει επίσης έσοδα μέσω των διεθνών επιβατικών μεταφορών. Αυτά ανήλθαν σε 196 δισ. δολ. περίπου το 2011, ανεβάζοντας το σύνολο των εσόδων που προκύπτουν από τον διεθνή τουρισμό στα 1,2 τρισ. δολ. (ή 3,4 δισ. δολ. ημερησίως κατά μέσο όρο).

Ως αποτέλεσμα, ο διεθνής τουρισμός (τα ταξίδια και οι επιβατικές μεταφορές) αντιπροσωπεύουν σήμερα το 30% των εξαγώγιμων υπηρεσιών διεθνώς και το 6% των συνολικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Ως παγκόσμια εξαγώγιμη κατηγορία, ο τουρισμός κατατάσσεται τέταρτος, μετά τα καύσιμα, τα χημικά προϊόντα και τα τρόφιμα, ενώ βρίσκεται στην πρώτη θέση σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Ισχυρή ανάπτυξη των διεθνών τουριστικών δαπανών από τις χώρες BRIC


Πολλές τουριστικές αγορές προέλευσης τουριστών δημιούργησαν μεγάλη ζήτηση το 2011. Ωστόσο, ήταν οι χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), που συνέχισαν να ξεχωρίζουν. Οι δαπάνες της Κίνας σε διεθνή τουρισμό αυξήθηκαν κατά 18 δισ. δολ., στα 73 δισε. δολ., στη Ρωσική Ομοσπονδία αυξήθηκαν κατά 6 δισ. δολ., στα 32 δισ. δολ., στη Βραζιλία κατά 5 δισ. δολ., στα 21 δισ. δολ και στην Ινδία κατά 3 δισ. δολ., στα 14 δισ. δολ. Αθροιστικά, οι αυξήσεις αυτές αντιπροσωπεύουν ένα επιπρόσθετο ποσό 32 δισ. δολ. Από τις προηγμένες οικονομικές αγορές, η Γερμανία, η Αυστραλία, η Νορβηγία, το Βέλγιο και ο Καναδάς παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτα νούμερα.

Ισόποσες οι αυξήσεις των εσόδων σε αναδυόμενες και προηγμένες οικονομίες

Οι προορισμί τόσο σε προηγμένες όσο και αναδυόμενες οικονομίες επωφελήθηκαν από την αύξηση το 2011 στις αφίξεις και τις εισπράξεις. Οι προορισμοί όπου οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 5 δι. δολ. ή και περισσότερο (σε απόλυτες τιμές) είναι οι ΗΠΑ (αύξηση κατά 13 δισ. δολ., στα 116 δισ. δολ.), η Ισπανία (κατά 7 δισ. δολ., στα 60 δισ. δολ.), η Γαλλία (κατά 7 δισ. δολ., στα 54 δισ. δολ.), η Ταϊλάνδη (κατά 6 δισ. δολ., στα 26 δισ. δολ.) και το Χονγκ Κονγκ (κατά 5 δισ. δολ., στα 27 δι. δολ.). Επιπλέον, σημαντικές αυξήσεις αναφέρθηκαν στη Σιγκαπούρη, τη Ρωσική Ομοσπονδία, τη Σουηδία, την Ινδία, τη Δημοκρατία της Κορέας και την Τουρκία.

πηγή: UNWTO-Worlds Top Destinations


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου