Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Προτάσεις για τη δημιουργία ξενοδοχείων στις νέες χρήσεις γης από το ΞΕΕ



 
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) κατέθεσε προτάσεις στη διαβούλευση για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος “Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης” και ζητά να παραμείνει ανοιχτή η δυνατότητα δημιουργίας ξενοδοχειακού καταλύματος χαμηλής δυναμικότητας σε όλες τις περιοχές αμιγούς κατοικίας.

Έτσι, όπως είναι διατυπωμένο το σχετικό άρθρο, στις περιοχές αμιγούς κατοικίας, επιτρέπονται μεταξύ άλλων χρήσεων και τα ξενοδοχειακά καταλύματα-ξενώνες (οι ξενώνες έχουν καταργηθεί ως μορφή καταλύματος) μέχρι 40 κλινών, εφόσον προβλέπονται από το ρυμοτομικό σχέδιο. Κατά τη γνώμη του ΞΕΕ πρέπει να μείνει ανοιχτή η δυνατότητα πρόβλεψης ξενοδοχειακού καταλύματος χαμηλής δυναμικότητας σε όλες τις περιοχές αμιγούς κατοικίας και να προσδιορίζει το ρυμοτομικό σχέδιο τον συνολικό όγκο του καταλύματος, εφόσον ληφθούν υπόψη στοιχεία που αφορούν τη βιωσιμότητα της ξενοδοχειακής επένδυσης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, καθώς και τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, μετά από σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων του δήμου και της περιφέρειας. Στα ισχύοντα ρυμοτομικά σχέδια, όπου δεν προβλέπονται ξενοδοχειακά καταλύματα, να επιτραπεί η αναθεώρησή τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον οι τοπικές κοινωνίες, μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανά τους.

Στις περιοχές της γενικής κατοικίας, όπου επιτρέπονται ξενοδοχειακά καταλύματα μέχρι 100 κλινών και μέγιστη συνολική επιφάνεια 2000 τμ ανά οικόπεδο, το ΞΕΕ προτείνει να αντικατασταθεί η ανώτατη δυναμικότητα με τον προσδιορισμό ξενοδοχείων μεσαίας δυναμικότητας, χωρίς τον περιορισμό των 2.000 τ.μ., δεδομένης της τάσης των ξενοδοχείων να επενδύουν σε εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής (συνεδριακοί χώροι, εγκαταστάσεις άθλησης και ευεξίας, κ.ο.κ.), οι οποίες αφενός μεν καταλαμβάνουν μεγάλες επιφάνειες, αφετέρου εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν μιας περιοχής. Η τελική απόφαση για το μέγεθος του ξενοδοχειακού καταλύματος θα πρέπει να ληφθεί από τα αρμόδια όργανα του δήμου και της περιφέρειας.

Ως προς τις χρήσεις στις περιοχές πολεοδομικού κέντρου κ.ο.κ., προβλέπεται για τα ξενοδοχεία ο περιορισμός των 100 κλινών και της συνολικής επιφάνειας των 2.000.τ.μ. ανά οικόπεδο. Δεν είναι κατανοητό, αναφέρει το ΞΕΕ, για ποιο λόγο να υφίστανται αυτοί οι περιορισμοί, τη στιγμή που ξενοδοχειακές μονάδες με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους, αλλά και με την ίδια τη λειτουργία τους μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς τόσο για τους κατοίκους όσο και  αξιοθέατο για τους τουρίστες, προσδίδοντας αξία στην περιοχή. Και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει η τελική απόφαση να ληφθεί σε τοπικό επίπεδο.

Στο σχέδιο, επίσης, προβλέπεται για τους οριοθετημένους οικισμούς περιορισμός στη δυναμικότητα των ξενοδοχείων μέχρι 50 κλίνες, καθώς  και μέγιστη επιφάνεια δόμησης τα 2000 τ.μ. ανά γήπεδο. Και στην περίπτωση αυτή προτείνεται να μην τίθεται ανώτατο όριο δυναμικότητας, αλλά να  επιτρέπονται ξενοδοχειακά καταλύματα ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οικισμού, τη φέρουσα ικανότητα και τη βιωσιμότητα της επένδυσης, μετά από σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων του δήμου και της περιφέρειας.

Σχετικά με τις περιοχές ελέγχου  και περιορισμού δόμησης και χρήσεων, στην περίπτωση Α, το ΞΕΕ εισηγείται να επιτρέπονται μαζί με τις ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις και ξενοδοχειακές για να μπορούν να τις στηρίζουν, αλλά και για να υπάρχει η αναγκαία σύζευξη του πρωτογενούς με τον τουριστικό τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές αποφάσεις για τον όγκο των τουριστικών εγκαταστάσεων θα ληφθούν από τα αρμόδια όργανα του δήμου και της περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου