Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Θεσσαλονίκη: "Υγρότοποι και τουρισμός"

Με στόχο την ανάδειξη του βιώσιμου οικοτουρισμού μέσα στους υγροβιότοπους, εορτάστηκε στις 2/2/12 η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, ως υπενθύμιση της ημερομηνίας υπογραφής, από 100 χώρες παγκοσμίως, της Συνθήκης των Υγροτόπων, στις 2 Φεβρουαρίου 1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν.

Σήμερα, ο αριθμός των χωρών που έχουν υπογράψει τη συνθήκη ανέρχεται στις 158.

Ακολουθώντας το θέμα των φετινών εκδηλώσεων που είναι «Υγρότοποι και τουρισμός- Μια θαυμάσια εμπειρία», ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας - Ισμαρίδας διοργάνωσε σχετική εκδήλωση με ομιλητή τον περιβαλλοντολόγο Γιώργο Εμφιετζή.


Όπως εξήγησε στην ομιλία του ο κ.Εμφιετζής, η Συνθήκη Ραμσάρ χαρακτηρίζει τους υγροτόπους διεθνούς σημασίας, αν φιλοξενούν τουλάχιστον το 1% του μεταναστευτικού πληθυσμού της βιογεωγραφικής περιοχής, αν σταματούν εκεί τουλάχιστον 10.000 πάπιες ή φαλαρίδες και αν διαβιεί ένας σημαντικός αριθμός ζώων και φυτών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Εθνικής σημασίας χαρακτηρίζονται εκείνοι, στους οποίους σταματούν τουλάχιστον 5000 υδρόβια πουλιά ή το 1% υδρόβιων πουλιών του ολικού πληθυσμού της χώρας.

Αναφερόμενος στο θέμα των φετινών εκδηλώσεων, διευκρίνισε ότι ως οικοτουρισμός χαρακτηρίζεται το είδος του τουρισμού με σημαντικότερο κίνητρο για τον επισκέπτη, την διάθεση επαφής και εκτίμησης της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς μιας περιοχής, με δραστηριότητες που ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό κόστος και στηρίζουν τη διατήρηση των προστατευόμενων φυσικών περιοχών, μέσω της ενίσχυσης των τοπικών κοινοτήτων.

Στις οικοτουριστικές δραστηριότητες συγκαταλέγονται η παρακολούθηση πουλιών ή άλλων ζώων, η πεζοπορία, το καγιάκ και το ράφτινγκ, η ποδηλασία, η ορειβασία και αναρρίχηση, ο ανεμοπτερισμός, οι καταδύσεις και το σκι.

«Οι τοπικές κοινωνίες και οι αυτοδιοικητικοί μηχανισμοί, μπορούν να ωφεληθούν από τον οικοτουρισμό, τόσο σε όρους εισοδήματος και εργασίας όσο και εκπαίδευσης, ενώ οι προστατευόμενες περιοχές ωφελούνται από διαχειριστικά έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον οικοτουρισμό» ξεκαθάρισε.

Αναφερόμενος στα φυσικά αξιοθέατα και τους πόλους έλξης στην περιοχή της Λίμνης Ισμαρίδας και των Λιμνοθαλασσών Ροδόπης, ξεχώρισε την παρατήρηση παρυδάτιων πουλιών, με κυριότερο αξιοθέατο τα φοινικόπτερα- αλλά και άλλα εντυπωσιακά πουλιά, όπως ερωδιούς- την παρατήρηση ειδών που ξεχειμωνιάζουν στη λίμνη , ανάμεσά τους και σπάνια είδη, όπως το κεφαλούδι και τη νανόχηνα και την παρουσία αρπακτικών, όπως ο σπάνιος θαλασσαετός και χρυσαετός.

Ως δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν, με την ενίσχυση και των υπαρχουσών, ο κ.Εμφιετζής πρότεινε την παρατήρηση πουλιών όλες σχεδόν τις εποχές, με σημαντικότερη την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, την ποδηλασία, καθώς ευνοείται από το ήπιο ανάγλυφο της περιοχής ακόμα και για αρχάριους, αλλά και την πεζοπορία, καθώς μπορούν να ακολουθηθούν αρκετές διαδρομές, με πολλές ευκαιρίες για όμορφα καρέ για τους φίλους της φωτογραφίας.

«Να μην ξεχνάμε πάντως», κατέληξε, «ότι υπάρχουν και κίνδυνοι από τη λανθασμένη ανάπτυξη του οικοτουρισμού, όπως η υπερβολική όχληση των υγροτόπων, με συνέπεια τη μείωση των αναπαραγόμενων ειδών και η έντονη πίεση σε φυσικούς πόρους, όπως πχ. ψάρια ή όστρακοειδή των λιμνοθαλασσών, λόγω αυξημένης ζήτησης».

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα τρία σχολεία έγιναν οι «διαφημιστές» της περιοχής και παρουσίασαν τις ιδέες τους «για την προβολή της στο εγχώριο και διεθνές κοινό του οικοτουρισμού».

Συγκεκριμένα, μαθητές της Ε'Α τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλάστρας και του 1ου Δημοτικού Κυμίνων και του 1ου Δημοτικού Καλοχωρίου, ξεναγήθηκαν στους υγροτόπους της περιοχής τους και παρουσίασαν τις εργασίες τους σε εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος των Νέων Μαλγάρων. Μετά το πέρας της εκδήλωσης έγινε και απελευθέρωση πουλιών που περιέθαλψαν οι εθελοντές της Δράσης για την 'Αγρια, προς τιμήν του θανόντος δημάρχου Δέλτα, Νικόλαου Γιουτίκα.

Μέλη, τέλος, του Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, μετέβησαν στο Δημοτικό Σχολείο Χαραυγής και πρόβαλαν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ένα ντοκιμαντέρ του Φορέα σχετικά με το περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου