Ενα «ταξίδι στο κέντρο της γης» που θα ζήλευε ακόμη και ο ίδιος ο Ιούλιος Βερν πραγματοποίησε ομάδα Ρώσων ερευνητών στην παγωμένη Ανταρκτική. Επειτα από 20 χρόνια γεωτρήσεων σε θερμοκρασίες κάθε άλλο παρά φιλόξενες (ακόμη και 80 βαθμών Κελσίου κάτω το μηδέν), η ρωσική αποστολή κατόρθωσε τελικώς να «περάσει μέσα» από περίπου τέσσερα χιλιόμετρα πάγου και να φτάσει (όχι βέβαια αυτοπροσώπως αλλά μέσω γεωτρύπανου) στην επιφάνεια της «πολλά υποσχόμενης» λίμνης Βοστόκ, μιας μάζας με γλυκό νερό στην οποία δεν έχει «ξαναπατήσει» άνθρωπος.
Αποκλεισμένη βαθιά κάτω από τους πάγους και αεροστεγώς αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο εδώ και περίπου... 20 εκατ. χρόνια, η εν λόγω λίμνη είναι η μεγαλύτερη από τις περίπου 300 μάζες γλυκού νερού που βρίσκονται «θαμμένες» κάτω από τον Νότιο Πόλο (και διατηρούνται σε υγρή μορφή εξαιτίας της θερμότητας που έρχεται από τον πυρήνα της Γης).Η ανακάλυψη
Εχει μήκος 250 χλμ. και πλάτος 50 χλμ. Ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και η προσέγγισή της από τους Ρώσους δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, η οποία περιμένει εναγωνίως να δει εάν θα βρεθούν εκεί μορφές ζωής άγνωστες στον άνθρωπο.
Επιπλέον, υπάρχουν ελπίδες πως μέσα από τη μελέτη της Βοστόκ, οι ερευνητές θα μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για το κλίμα της Γης (πώς ήταν αυτό πριν από εκατομμύρια χρόνια;) καθώς και για τη διαδικασία της κλιματικής αλλαγής και του λιωσίματος των πάγων (στην Ανταρκτική υπάρχει το 70% του παγκόσμιου γλυκού νερού).
Διάστημα
Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν πως η Βοστόκ πρόκειται να μας διδάξει πράγματα και για τις συνθήκες που επικρατούν σε άλλους πλανήτες όπως οι δορυφόροι του Δία και του Κρόνου (Ευρώπη και Εγκέλαδος αντίστοιχα), καθώς και αυτοί φιλοξενούν μεγάλες υγρές μάζες κάτω από παχιά στρώματα πάγου. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω ανακάλυψη έχει δώσει τροφή όχι μόνο στους περιβαλλοντολόγους αλλά και σε κάποιους ιστορικούς-συνωμοσιολόγους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οι οποίοι υποστηρίζουν πως κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής βρίσκεται... το κρησφύγετο του Αδόλφου Χίτλερ.
Πάντως, πέρα από τις μεγάλες προσδοκίες, εκφράζονται και μεγάλοι φόβοι, καθώς δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν πως υπάρχει κίνδυνος η ανέγγιχτη και παρθένα λίμνη να μολυνθεί από την κηροζίνη και το φρέον που επιστράτευσαν αντί για ζεστό νερό οι Ρώσοι στην προσπάθειά τους να λιώσουν τον πάγο κατά τη διάρκεια της γεώτρησης.
Οπως και να έχει, οι όποιες περαιτέρω ανακαλύψεις θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να περιμένουν, καθώς οι εργασίες πρόκειται να σταματήσουν λόγω καιρού. Βλέπετε, στην Ανταρκτική επί του παρόντος τελειώνει το «καλοκαίρι» και αρχίζει ο -απαγορευτικά βαρύς για τον άνθρωπο- χειμώνας.
Στη μάχη Αμερικανοί - Βρετανοί και Ρώσοι ερευνητές
«Ψυχρός πόλεμος» στον Νότιο Πόλο
Οι ρωσικές εργασίες στο αφιλόξενο περιβάλλον της Ανταρκτικής έφεραν στο φως της δημοσιότητας, πέρα από τη μυστηριώδη λίμνη Βοστόκ, και μια διακρατική κόντρα, η οποία λαμβάνει χώρα στην περιοχή του Νοτίου Πόλου.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην εν λόγω περιοχή δρουν οπλισμένες με υπερσύγχρονα γεωτρύπανα, ψάχνοντας λίμνες γεμάτες γλυκό νερό κάτω από χιλιάδες μέτρα πάγου, επιστημονικές αποστολές όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία.
Σε αντίθεση με τους Ρώσους, που έχουν τη βάση τους στα ανατολικά της παγωμένης ηπείρου, όπου άλλωστε βρίσκεται και η λίμνη Βοστόκ, οι ομάδες από τη Δύση δραστηριοποιούνται στη Δυτική Ανταρκτική.
Γεωτρήσεις
Οσο για τα σχέδιά τους, αυτά είναι εξίσου φιλόδοξα με τα ρωσικά. Πιο συγκεκριμένα, οι Βρετανοί (British Antarctic Survey) σχεδιάζουν να αρχίσουν γεωτρήσεις το φθινόπωρο του 2012, με στόχο να φτάσουν στην επιφάνεια της λίμνης Ελσουορθ (η οποία βρίσκεται κάτω από περίπου 3,4 χλμ. πάγου), ενώ κάτι ανάλογο έχουν προγραμματίσει να κάνουν και οι Αμερικανοί τον Ιανουάριο του 2013, βάζοντας «πλώρη» για το Ρεύμα Πάγου Ουίλανς.
Οσο για τα σχέδιά τους, αυτά είναι εξίσου φιλόδοξα με τα ρωσικά. Πιο συγκεκριμένα, οι Βρετανοί (British Antarctic Survey) σχεδιάζουν να αρχίσουν γεωτρήσεις το φθινόπωρο του 2012, με στόχο να φτάσουν στην επιφάνεια της λίμνης Ελσουορθ (η οποία βρίσκεται κάτω από περίπου 3,4 χλμ. πάγου), ενώ κάτι ανάλογο έχουν προγραμματίσει να κάνουν και οι Αμερικανοί τον Ιανουάριο του 2013, βάζοντας «πλώρη» για το Ρεύμα Πάγου Ουίλανς.
ΠΗΓΗ: Εθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου