Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 4,4% το 2011, φτάνοντας συνολικά τα 980 εκατ., έναντι 939 εκατ. το 2010, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από στασιμότητα στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, μεγάλες πολιτικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και φυσικές καταστροφές στην Ιαπωνία. Κατά περιφέρεια, η Ευρώπη (+6%) παρουσιάσε την καλύτερη επίδοση, ενώ στις υποπεριοχές, η Νότια Αμερική (+10%) ήρθε πρώτη στην κατάταξη. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η ανάπτυξη ήταν υψηλότερη στις προηγμένες οικονομίες (+5%) σε σχέση με τις αναδυόμενες (3,8%), γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ισχυρά αποτελέσματα στην Ευρώπη και τις οπισθοδρομήσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Μεταξύ των δέκα πρώτων τουριστικών προορισμών, οι εισπράξεις αυξήθηκαν σημαντικά στις ΗΠΑ (+12%), την Ισπανία (+9%), το Χονγκ Κονγκ (Κίνα) (+25%) και το Ην. Βασίλειο (+7%). Όσοι ξοδεύουν περισσότεροι στις διακοπές τους προέρχονται από
τις αναδυόμενες αγορές εξερχόμενου τουρισμού -Κίνα (+38%), Ρωσία (+21%), Βραζιλία (+32%) και Ινδία (+32%)- και ακολουθούν παραδοσιακές αγορές, με αύξηση των δαπανών των ταξιδιωτών από τη Γερμανία (+4%) και τις ΗΠΑ (+5%) πάνω από τα επίπεδα των προηγούμενων ετών.
Ο ΠΟΤ προβλέπει ότι ο διεθνής τουρισμός θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και το 2012, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Οι αφίξεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 3-4%, φθάνοντας το ιστορικό του ενός δισεκατομμυρίου από το τέλος του έτους. Οι αναδυόμενες οικονομίες θα ανακτήσουν προβάδισμα, με ισχυρότερη την ανάπτυξη στην Ασία και τον Ειρηνικό και την Αφρική (4-6%), ακολουθούμενη από την Αμερική και την Ευρώπη (2-4%). Η Μέση Ανατολή (0-5%) προβλέπεται να αρχίσει να ανακά μέρος των απωλειών της από το 2011.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου