Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Μοναδική θέα, η απάντηση στις επικρίσεις για το Shard, στον Τάμεση



Τις πόρτες του στο κοινό θα ανοίξει την 1η Φεβρουαρίου το παρατηρητήριο του ψηλότερου κτιρίου στην Ευρώπη, του Shard (Θραύσμα), στις όχθες του Τάμεση στο Λονδίνο, προσφέροντας μοναδική θέα και με τους δημιουργούς του να ελπίζουν ότι το κύμα αντιδράσεων για το μνημειώδες κτίσμα θα κοπάσει επιτέλους.

Το ύψους 310 μέτρων «Θραύσμα» έχει χαρακτηριστεί υπερβολικά ψηλό, πολύ φουτουριστικό και απειλητικό για το υπόλοιπα ιστορικά μνημεία του Λονδίνου, τα οποία θα μπορούσε να επισκιάσει. Αλλες επικρίσεις αφορούν το υψηλό κόστος του σε εποχή λιτότητας, παρότι το 95% του κόστους των 548 εκατ. ευρώ καλύφθηκε από επενδυτές του Κατάρ.


Ο Ουίλιαμ Μάθιους, επικεφαλής της αρχιτεκτονικής ομάδας υπό την αιγίδα του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, απορρίπτει διαρρήδην τις επικρίσεις. «Ο Πύργος του Αϊφελ ήταν μισητός όταν κατασκευάστηκε. Σήμερα, οι Παριζιάνοι τον αγαπούν πραγματικά. Τα ψηλά κτίρια, όπως ο Πύργος του Αϊφελ ή το Εμπάιρ Στέιτ στη Νέα Υόρκη, έχουν καταστεί σύμβολα των πόλεών τους. Για μένα, ήταν αναγκαίο το κοινό να έχει πρόσβαση στο κτίριο. Δεν πρόκειται για ένα αρχιτεκτόνημα για αποκλειστική χρήση πλούσιων», λέει ο κ. Μάθιους.

Οι επισκέπτες των ορόφων παρατήρησης, μεταξύ 68ου και 72ου ορόφου, θα πρέπει, όμως, να διαθέτουν βαθιές τσέπες για να πληρώσουν το εισιτήριο των 40 ευρώ για κάθε ενήλικο. Η τσουχτερή τιμή δεν έμοιασε, πάντως, να αποθαρρύνει το κοινό, με δεκάδες χιλιάδες κρατήσεις να έχουν καταγραφεί ήδη στην ιστοσελίδα της εταιρείας διαχείρισης του παρατηρητηρίου. Οι διαχειριστές ευελπιστούν να προσελκύσουν περί το 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο στο παρατηρητήριο, που βρίσκεται σε ύψος 244 μέτρων.

Οι επισκέπτες των ορόφων αυτών θα μπορούν να απολαύσουν ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Λονδίνου σε οθόνες, καθώς και σύντομη ταινία-εισαγωγή στο βρετανικό φλεγματικό χιούμορ. Στην ταινία αυτή, η πρώην πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ εμφανίζεται να ποδηλατεί δίπλα στον Κάρολο Μαρξ, έχοντας ξεπεράσει τις ιδεολογικές τους διαφωνίες.
Για να φθάσουν στο παρατηρητήριο, οι επισκέπτες θα χρησιμοποιούν ειδικό υπερταχή ανελκυστήρα, που θα ανεβαίνει με ταχύτητα έξι μέτρων το δευτερόλεπτο. Σε μια καθαρή μέρα, οι επισκέπτες θα έχουν ορατότητα 60 χιλιομέτρων. «Θα νιώσετε να πετάτε», υποστηρίζει ο Ρέντσο Πιάνο, ο οποίος σχεδίασε το επαναστατικό Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι της δεκαετίας του 1970.

Στα ανατολικά, άλλες πρόσφατες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις –κυρίως ολυμπιακές εγκαταστάσεις σε μία από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας– ενώνονται με τον φουτουριστικό ορίζοντα που δημιουργούν τα σύγχρονα κτίρια του οικονομικού κέντρου της πόλης, του Σίτι, ενώ από την αντίπερα όχθη του ποταμού, ο Πύργος του Λονδίνου –χτισμένος πριν από χίλια χρόνια– ξεχωρίζει χάρη στο χαρακτηριστικό του χρώμα, της ώχρας.
Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι ακόμη και κάτω από το «διάσημο» ψιλόβροχο του Λονδίνου, οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν τη θέα, χάρη σε νέας τεχνολογίας τηλεσκόπια, ικανά εμφανίζουν εικόνες της πόλης, λουσμένης στο φως του ήλιου.

Οι ιδιοκτήτες του κτιρίου το προωθούν εμπορικά ως «κάθετη πόλη», προσπαθώντας να προσελκύσουν σε αυτό επιχειρήσεις, πολυτελή καταστήματα και τα ακριβότερα διαμερίσματα στη βρετανική επικράτεια. Οι κατασκευαστές εκτιμούν πως το «Θραύσμα» θα αποκτήσει 8.000 κατοίκους σε όλους τους ορόφους του.

πηγή: Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου