Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

«Η Ryanair θέτει τους επιβάτες της σε κίνδυνο»


Τέσσερις πιλότοι της αεροπορικής εταιρείας Ryanair, προειδοποίησαν το επιβατικό κοινό μέσω μιας εκπομπής της ολλανδικής τηλεόρασης, ότι η εταιρεία βάζει τη ζωή των επιβατών σε κίνδυνο, καθώς τα αεροσκάφη απογειώνονται με την ελάχιστη ποσότητα καυσίμων για να εξοικονομήσουν χρήματα.
Οι πιλότοι είπαν ότι πολλές φορές απέχουν μόλις λίγα λεπτά από το να πραγματοποιήσουν distress calls, γιατί κοντεύουν να μείνουν χωρίς καύσιμα! Επίσης, είπαν ότι η «πίεση» του να πετούν με τέτοια χαμηλή στάθμη καυσίμου, εμποδίζει τη λήψη σωστών αποφάσεων στο πιλοτήριο.


Οι τέσσερις πιλότοι εξέφρασαν τους φόβους τους σε μια ολλανδική τηλεοπτική εκπομπή, αλλά αποφάσισαν να κρατήσουν την ταυτότητά τους κρυφή.

Ένας από τους πιλότους δήλωσε πως «ασκείται πίεση στα πληρώματα για να πάρουν όσο λιγότερα καύσιμα γίνεται, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για την εταιρεία», ενώ ένας άλλος πιλότος πρόσθεσε πως «ελπίζω να μη χρειαστεί να γίνει κάποιο τραγικό δυστύχημα για να καταλάβουν οι αρμόδιοι τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Ο πρόεδρος της Ryanair από την άλλη μεριά, ο Michael O’Leary, είπε ότι οι ισχυρισμοί δεν είναι αληθείς, προσθέτοντας ότι «οι κατηγορίες είναι ανώνυμες, διότι αυτά που σας λένε είναι ψέματα».
Ένας εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας δήλωσε: «Οι ισχυρισμοί της εν λόγω ολλανδικής εκπομπής είναι εντελώς αναληθείς. Τηλεοπτικά προγράμματα όπως αυτό, τα οποία βασίζονται σε ψευδείς ισχυρισμούς από ανώνυμους συντελεστές, δεν έχουν καμία αξιοπιστία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα αυτό των χαμηλών καυσίμων τίθεται για την Ryanair. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα συνδικάτα των πιλότων κατηγόρησαν την Ryanair ότι τα αεροπλάνα πετούν με σχεδόν άδειες δεξαμενές καυσίμων, με σκοπό να μειώσουν το κόστος.

Σύμφωνα με τον ξένο Τύπο, η Ryanair εξετάζεται από ιρλανδικές και ισπανικές αρχές, ύστερα από δηλώσεις εκπροσώπων των ισπανικών συνδικάτων της αεροπορικής εταιρείας, ότι η Ryanair «φλερτάρει με την καταστροφή» .

Η απόφαση για εξέταση της Ryanair, ήρθε μετά από τη συνάντηση Ιρλανδών και Ισπανών εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια των αερομεταφορών, ύστερα από την εκτροπή μιας πτήσης της Ryanair τον Σεπτέμβριο.
Οι ισπανικές αρχές ερευνούν επίσης προσγειώσεις έκτακτης ανάγκης για τρία αεροπλάνα της Ryanair στη Βαλένθια την ίδια ημέρα (26 Ιουλίου).

Η Ryanair επιμένει ότι αυτές οι προσγειώσεις ήταν όλες σύμφωνες με τις κοινοτικές διαδικασίες ασφαλείας και ισχυρίζεται, ότι οι επιβάτες δεν ήταν σε κίνδυνο. Η αεροπορική εταιρεία απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς των πιλότων σχετικά με τα καύσιμα.

πηγή:airnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου