Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Περισσότερες από 710.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό


Τo 1/6 των απασχολούμενων της χώρας, δηλαδή 741.000 θέσεις εργασίας, εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μελέτη του ΙΟΒΕ για την επίδραση του τουρισμού στην ελληνική οικονομία. Η εκτίμηση αυτή υποδεικνύει ότι για κάθε 100 θέσεις εργασίας στην άμεση τουριστική απασχόληση υποστηρίζονται άλλες 130 θέσεις συνολικά σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η τουριστική απασχόληση στην Ελλάδα το 2011 εκτιμάται περίπου στις 311 χιλ. εργαζόμενους ή 8% του συνόλου των απασχολούμενων της χώρας (4.091 χιλ.), με το ήμισυ των εργαζομένων να καταγράφεται στην εστίαση και στις υπηρεσίες καταλύματος. Ωστόσο, είναι υψηλότερη εφόσον συνεκτιμηθεί ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων απασχολείται συμπληρωματικά σε κάποια θέση εργασίας που σχετίζεται με την παροχή τουριστικών υπηρεσιών. Η τάση αυτή παρατηρείται σε μεγαλύτερο βαθμό στις τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού, όταν και κορυφώνεται η τουριστική ζήτηση. Για παράδειγμα, στον κλάδο των υπηρεσιών καταλύματος η εκτίμηση για τις συνολικές θέσεις εργασίας στη διάρκεια της θερινής περιόδου, όταν και κορυφώνεται η τουριστική ζήτηση, είναι υπερδιπλάσια (βάσει του δείκτη απασχολούμενοι ανά κλίνη) από εκείνη της έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο αριθμός των απασχολούμενων στις οδικές μεταφορές εκτιμάται στις 57.000, στις θαλάσσιες μεταφορές (δηλαδή ακτοπλοΐα, επιχειρήσεις θαλάσσιου τουρισμού κ.ά.) στις 26.000, στην ψυχαγωγία-πολιτισμός (η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει και τους απασχολούμενους στα μουσεία) στις 12.000 –όσοι περίπου και στα ταξιδιωτικά γραφεία–, ενώ μικρότερος είναι ο αριθμός των απασχολούμενων στην ενοικίαση αυτοκινήτων και στη διοργάνωση συνεδρίων.
 
Ο τουρισμός στηρίζει συνολικά 126 χιλ. θέσεις εργασίας στην έμμεση απασχόληση, ενώ η καταναλωτική δαπάνη από την πλευρά των νοικοκυριών κατά το μήκος της αλυσίδας αξίας των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών (την προκαλούμενη δηλαδή επίδραση) υποστηρίζει άλλες 295 χιλ. περίπου θέσεις απασχόλησης στην ελληνική οικονομία.
Προχωρώντας σε βάθος, η μελέτη διαπιστώνει ότι η μέση απασχόληση στα ξενοδοχειακού τύπου καταλύματα, βάσει των στοιχείων της έρευνας Εργατικού Δυναμικού, είναι μικρότερη σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, γεγονός που συνδέεται, εν μέρει, με την ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην κάλυψη της εποχικής ζήτησης.

Αξιοσημείωτο γνώρισμα της διάρθρωσης της απασχόλησης στον τουριστικό τομέα αποτελεί και η μικρότερη συμμετοχή απασχολούμενων οι οποίοι είναι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (16%). Η τάση αυτή αποδίδεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί τομέα έντασης εργασίας, με αποτέλεσμα να αξιοποιεί προσωπικό με χαμηλότερο βαθμό εξειδίκευσης. Αυτό οφείλεται στον μεγάλο αριθμό μονάδων που λειτουργούν στο πρότυπο της οικογενειακής επιχείρησης, αλλά και στην εποχική δραστηριότητα, η οποία λειτουργεί ανασταλτικά για τα άτομα που επιθυμούν να προσφέρουν την εργασία τους σε συστηματική (δωδεκάμηνη) βάση.

Τέλος, το ποσοστό των απασχολούμενων στις υπηρεσίες καταλύματος που είναι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι κατά μέσο όρο υψηλότερο σε άλλους ευρωπαϊκούς ανταγωνιστικούς προορισμούς σε σχέση με την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα πρέπει να αναπτυχθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αναβάθμισης των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών και της ανάδειξης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.

πηγή: express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου