Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Λιανεμπόριο και ιχθυοκαλλιέργειες: Έρχονται επιχειρηματικά «deals»


Έτος σημαντικών ανατροπών και ανακατατάξεων, οι οποίες θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον της αγοράς, αναμένεται να είναι το 2013. Ύστερα από πέντε χρόνια βαθιάς ύφεσης, η οποία μείωσε δραστικά την κατανάλωση και συσσώρευσε με ζημίες την πλειονότητα των επιχειρήσεων, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως ήρθε η ώρα για επίσπευση της συγκέντρωσης των κλάδων και της δημιουργίας μεγαλύτερων και πιο ισχυρών σχημάτων, που θα μπορούν όχι μόνο να αντεπεξέλθουν στις αντιξοότητες, αλλά και να βγουν πιο μπροστά από τους ανταγωνιστές τους, κερδίζοντας μερίδια αγοράς και αυξάνοντας τις πωλήσεις τους.



Οι διεργασίες που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε εξέλιξη προβλέπεται να αποδώσουν καρπούς εντός της νέας χρονιάς, κάτω βέβαια και από την πίεση των τραπεζών, οι οποίες θέλουν να αναλαμβάνονται τέτοιες πρωτοβουλίες σε κλάδους με προβλήματα αλλά και με προοπτικές.

Ιχθυοκαλλιέργειες Ένας τέτοιος κλάδος είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες, στις οποίες, όπως αναφέρουν άνθρωποι του χώρου δείχνουν, να ωριμάζουν οι συνθήκες για μεγαλύτερα σχήματα. Μπορεί ο Γεωργιανός επιχειρηματίας Kahka Bendukinze να μην κατάφερε να υλοποιήσει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το όραμά του, με τη συνένωση των τριών μεγάλων του κλάδου, τον Νηρέα, τη Σελόντα και την Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες σε ένα ενιαίο σχήμα, ωστόσο τώρα φαίνεται πως υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που επιδιώκουν τις συνεργασίες, έστω και αν αυτές είναι μικρότερης κλίμακας.

Και αυτό γιατί αποτελούν διέξοδο από την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εταιρείες του κλάδου, κυρίως εξαιτίας του υπέρογκου δανεισμού και των υψηλών επιτοκίων. Ταυτόχρονα είναι ανάχωμα στη σημαντική άνοδο των διεθνών ανταγωνιστών, με πρωταγωνιστές τους Τούρκους, καθώς αυξάνει τη «δύναμη πυρός» της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας και μαζί την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, τις οποίες πλέον μπορούν να τροφοδοτήσουν με μεγαλύτερες ποσότητες και σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Λιανεμπόριο Σε αναγκαστικές συγχωνεύσεις εκτιμάται πως θα οδηγηθούν και οι λιανεμπορικές εταιρείες, κυρίως αυτές που διαθέτουν εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων και τεράστια έξοδα λειτουργίας. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αναμένεται να δώσουν τον τόνο, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα με τις πιο εύρωστες οικονομικά, όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος, να δηλώνουν έτοιμες για εξαγορές που θα ενισχύσουν σημαντικά τη θέση τους.
Η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης που έρχεται με το πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή αλλά και το φορολογικό που, όπως όλα δείχνουν, θα φέρει νέα βάρη για τους φορολογουμένους, προβλέπεται να επιταχύνουν τις εξελίξεις. Ήδη, η παρατεταμένη κάμψη της κατανάλωσης και του τζίρου έχουν εξασθενήσει αρκετά τις άμυνες των περισσότερων, οι οποίοι αναζητούν νέα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους και παράλληλα να συνεχίσουν την πολιτική των προσφορών, η οποία είναι αρκετά δαπανηρή.


πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου