Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Στην κρίση της ΕΕ η εξαγορά της Olympic από την Aegean


Η απόφαση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού να παραπέμψει το αίτημα της εξαγοράς της Olympic από την Aegean Airlines, στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκαλεί ανησυχίες στους κύκλους των δυο αεροπορικών εταιρειών.

Η προηγούμενη απόπειρα συγχώνευσης των δυο αεροπορικών εταιρειών δεν στέφθηκε με επιτυχία, μετά την εξέτασή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι εκπρόσωποι των Aegean και Olympic, φάνηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι κατά την ανακοίνωση της δεύτερης προσπάθειάς τους για συνεργασία, θεωρώντας ότι το αίτημα θα εξετασθεί μόνο από τις εγχώριες αρχές.

Οι δυσμενείς συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της αεροπλοΐας, αλλά και η ενίσχυση του ανταγωνισμού λόγω της παρουσίας της Cyprus Airways στη χώρα μας, ήταν οι λόγοι που οι κύκλοι των δυο αεροπορικών εταιρειών ήλπιζαν ότι το αίτημα συγχώνευσης δεν θα συναντούσε εμπόδια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θεώρησε ότι αφού είχε εξετάσει και το προηγούμενο αίτημα των δυο αεροπορικών εταιρειών, θα έπρεπε να αναλάβει πάλι να επανεξετάσει το θέμα.
Ο λόγος που η προηγούμενη απόπειρα δεν πραγματοποιήθηκε τελικά, ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θεώρησε ότι θα δημιουργηθεί μονοπώλιο στην ελληνική αεροπλοΐα.
Με το δεδομένο ότι σήμερα στις γραμμές εσωτερικού υπάρχει η Cyprus Airways, η Astra Airlines και η Sky Express, πιθανολογείται ότι θα περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί, η Aegean θα αντιμετωπίσει, όπως διεμήνυσε ο κ. Βασιλάκης σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης και η σμίκρυνσή της θα ήταν δεδομένη. Όσον αφορά την Olympic Air, η οποία έχει ετήσιο έλλειμμα πολλών εκατ. ευρώ, η πτώχευσή της θα ήταν προ των πυλών…

πηγή: airnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου