Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Στόχος ΥΠΟΤ η μεγιστοποίηση του τουριστικού εισοδήματος


Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, κάνοντας απολογισμό των πεπραγμένων του υπουργείου έως σήμερα και παρουσιάζοντας τα επόμενα βήματα.

Βασικός στόχος του υπουργείου, όπως επεσήμανε η κ. Κεφαλογιάννη είναι η μεγιστοποίηση του τουριστικού εισοδήματος και η ανάδειξη της Ελλάδας σε παγκόσμια, ισχυρή τουριστική δύναμη.
Για να επιτευχθεί αυτό η υπουργός παρουσίασε το νέο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού, που στηρίζεται σε 4 βασικές κατευθύνσεις.
 
Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με τη μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνση των επενδύσεων,
Την ανάπτυξη ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τον τουρισμό και τις ειδικές μορφές του,
Τη διασφάλιση της ποιότητας στις υποδομές και τις υπηρεσίες του τουρισμού,
Την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του .
 
Για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, η κ. Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με το υπουργείο για τον καλύτερο συντονισμό του συνόλου των Αρχών μας στο εξωτερικό, με σκοπό την αρτιότερη και αποτελεσματικότερη προβολή της χώρας μας αλλά και τη βέλτιστη εξυπηρέτηση υποψηφίων επισκεπτών με αποτελεσματικότερη και απλουστευμένη διαδικασία διευκόλυνσης τουριστικών θεωρήσεων (visa Schengen). Ήδη από αυτό το καλοκαίρι υπήρξε σημαντική βελτίωση στις αγορές της Ρωσίας και της Τουρκίας. Σκοπός είναι επίσης η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, σύμφωνα με την υπουργό.
 
Όσον αφορά τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, η κ. Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι ανασυγκροτείται και εκσυγχρονίζεται το νομικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίσει χρόνιες δυσλειτουργίες και αναχώματα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας του κλάδου και την αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών.
 
Επιπλέον, καταρτίζεται σχέδιο νόμου θαλασσίου τουρισμού σε συνεργασία με το Υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου και το Υπ. Οικονομικών που θα δώσει προοπτικές ανάπτυξης στον τουρισμό σκαφών αναψυχής και στον καταδυτικό τουρισμό.
 
Για την προσέλκυση τουριστών κρουαζιέρας και την αύξηση του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών των λιμανιών της χώρας καθώς και συντονισμένες δράσεις με φορείς που αφορά η συγκεκριμένη δραστηριότητα (π.χ. ωράρια αρχαιολογικών χώρων) .
 
Επιπλέον, απλοποιούνται περαιτέρω οι διαδικασίες χωροθέτησης, αξιοποίησης και διαχείρισης των τουριστικών λιμένων της χώρας, ενώ την ίδια ώρα ολοκληρώνονται οι δράσεις για τον Πράσινο και τον Εναλλακτικό Τουρισμό, που αποτελεί και μια στρατηγική επιλογή για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.
 
Στις προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού είναι και η ενίσχυση του Ιατρικού Τουρισμού, σύμφωνα με την κ. Κεφαλογιάννη. Το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, με στόχο την:
 
- Δημιουργία εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τον ιατρικό τουρισμό
- Σύνταξη νόμου για τον Ιατρικό Τουρισμό, που θα βάζει τέλος στις νομικές ασάφειες, γύρω από το θέμα, αλλά παράλληλα θα καλύπτει και τα σχετικά νομικά κενά.
- Σύσταση Επιτροπής των Υπ. Υγείας και Τουρισμού, που θα παρακολουθεί το θέμα και θα καταθέτει προτάσεις για την ανάπτυξη του.
- Εναρμόνιση με την σχετική κοινοτική Οδηγία για την διασυνοριακή περίθαλψη, που θέτει τους ελάχιστους όρους για την ασφάλεια, την πληροφόρηση, την αστική ευθύνη
- Πιστοποίηση νοσοκομείων και ξενοδοχείων, με υψηλές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν τόσο την ιατρική περίθαλψη όσο και το συνολικό πακέτο της οργάνωσης της διαμονής και της μεταφοράς του ιατρικού τουρίστα, καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στη χώρα μας.
 
πηγή:http://www.tourismtoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου