Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Σχέδιο του Χ.Α. για να βρουν κεφάλαια οι επιχειρήσεις



Σχέδιο με στόχο να συμβάλλει στη βελτίωση του νομοθετικού, ρυθμιστικού και φορολογικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία άντλησης κεφαλαίων μέσω του Χ.Α. για εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις προωθεί το ελληνικό χρηματιστήριο. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσα από εισηγμένα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (listed funds). Με αυτόν το τρόπο θα δοθεί η ευκαιρία σε ταλαντούχους και έμπειρους επιχειρηματίες να αποκτήσουν πρόσβαση στους κατάλληλους διεθνείς συνεργάτες, για την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους στόχων.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο βρίσκεται ήδη στην τελική φάση επεξεργασίας στο υπουργείο Οικονομικών και εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα αποτελεί σχέδιο νόμου που θα περάσει από τη Βουλή.

Το θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κάνει διάκριση σε δύο ειδών κεφάλαια. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχουν κεφάλαια που επενδύουν κυρίως σε μη εισηγμένες επιχειρήσεις με στόχο αυτές να γίνουν εισηγμένες και τα συγκεκριμένα κεφάλαια να μπορέσουν να ρευστοποιηθούν και να τοποθετηθούν εκ νέου σε άλλες εταιρείες. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν κεφάλαια που επενδύουν κυρίως σε εισηγμένες εταιρείες οι οποίες επιθυμούν να βρουν ρευστότητα για να εφαρμόσουν τους επιχειρηματικούς τους σχεδιασμούς να επεκταθούν και πιθανόν να διευρύνουν και περαιτέρω τη μετοχική τους σύνθεση.

Venture capitals
Στην πρώτη κατηγορία θα μπορούσε να γίνει παραπομπή στα γνωστά σε όλους venture capitals τα οποία, ωστόσο, υπό το νέο θεσμικό πλαίσιο θα μπορούν και να εισάγονται στο χρηματιστήριο προκειμένου να αντλούν περισσότερα κεφάλαια και να πραγματοποιούν πιο διευρυμένες επενδύσεις. Από την άλλη πλευρά τα funds που επιθυμούν να επενδύσουν σε εισηγμένες εταιρείες βρίσκονται πιο κοντά στη μορφή των γνωστών σε όλους Ανωνύμων Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου ή των Ανωνύμων Εταιριών Ακίνητης Περιουσίας που μπορούν επίσης να εισαχθούν στο χρηματιστήριο..

Η ιδέα όπως εξηγεί στην «ΗτΣ» η διοίκηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, προήλθε από το περσινό roadshow στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια το ελληνικό χρηματιστήριο μελέτησε την εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου στα χρηματιστήρια του Καναδά και του Λονδίνου και διέκρινε τις αδυναμίες του δικού μας ρυθμιστικού πλαισίου προκειμένου να είναι δυνατή η εφαρμογή ενός τέτοιου μοντέλου.

Με βάση τα κενά που υπάρχουν στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο καταρτίζεται το σχετικό νομοσχέδιο.

Οι κλάδοι στους οποίους στρέφεται η προσοχή των επενδυτών είναι και αυτοί που θα κατευθύνουν τα κεφάλαια τα οποία θα ενδιαφερθούν για το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Τα κεφάλαια αυτά εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν κυρίως προς:

- Τις αποκρατικοποιήσεις.

- Το real estate.

- Τον τουρισμό.

- Την πρωτογενή παραγωγή δηλαδή τα τρόφιμα και τα ποτά.

Στις υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις το μοντέλο που προκρίνεται είναι πέραν της διαδικασίας αποκρατικοποίησης τα κεφάλαια αυτά να στηρίξουν και την ανάπτυξη των ιδιωτικοποιημένων πλέον επιχειρήσεων.

Real estate
Όσον αφορά το real estate, η εκτίμηση είναι πως η επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης θα οδηγήσει κεφάλαια προς την συγκεκριμένη δραστηριότητα αλλά και προς τον τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία της χώρας.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την πρωτογενή παραγωγή και τον τομέα των τροφίμων και ποτών που το ελληνικό χρηματιστήριο επιχείρησε να αναδείξει και φέτος στο roadshow της Νέας Υόρκης.

Η θέση του χρηματιστηρίου για το συγκεκριμένο κλάδο βασίζεται τόσο στην υψηλή διαθεσιμότητα ποιοτικών πρώτων υλών και παραγωγικής διαδικασίας παραγωγής, όσο και στον μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων, οι οποίες συμμετέχουν στην ανάπτυξη, παραγωγή και επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων και τη διανομή τους σε όλον τον κόσμο. Επομένως ο κλάδος αυτός έχει ή μπορεί δυνητικά να αναπτύξει έντονα εξαγωγική δραστηριότητα.

Στόχος για όλους τους παραπάνω χώρους είναι αυτοί να συνάψουν συνεργασίες επενδυτικές ή και επιχειρηματικές, να ενισχύσει τη ρευστότητά του μέσω της άντλησης κεφαλαίων και να χρηματοδοτήσουν αποτελεσματικά την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι σε θέση μέσω των αγορών του (Κύρια Αγορά και Εναλλακτική Αγορά - ΕΝ.Α.), να προσφέρει ένα ασφαλές και διαφανές περιβάλλον για ξένους θεσμικούς επενδυτές.

πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου