Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Πτώση 12,7% στα τουριστικά έσοδα


Mειωμένες κατά 59,4 εκατ. ευρώ ήταν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο πρώτο τρίμηνο του 2012 σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφοντας πτώση 12,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Παράλληλα το ταξιδιωτικό ισοζύγιο ήταν μειωμένο κατά 88,9% ή 56,8 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2012 παρουσιάζοντας έλλειμμα 7,1 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 116,1 εκατ. ευρώ ή 21,9%, η οποία όμως μερικώς αντισταθμίστηκε από τη μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 59,4 εκατ. ευρώ ή 12,7%.


Η μείωση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις 12,7% οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισπράξεων από τους κατοίκους των χωρών της Ε.Ε. των «27» κατά 17,2%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 231,4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα μείωση κατά 8,1% εμφανίζουν οι αφίξεις από τη Γερμανία, ενώ και τα τουριστικά έσοδα από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 7,1% και από τη Ρωσία παρουσίασαν μείωση κατά 39,3%.

Κατευθύνσεις
Οδηγίες και κατευθύνσεις στην υπουργό Τουρισμού έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ώστε να αναθερμανθεί η αγορά και να ανακάμψει και η οικονομία. Ειδικότερα η Ολγα Κεφαλογιάννη μετά το πέρας της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό δήλωσε πως: «Ο πρωθυπουργός μου έδωσε οδηγίες και κατευθύνσεις και η επιδίωξή μας είναι ο τουρισμός, που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει την ανάκαμψη της οικονομίας, να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση αυτή, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για περισσότερα έσοδα για το κράτος, για την αναθέρμανση της αγοράς. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούμαστε και με την αναδιάρθρωση του υπουργείου και των εποπτευόμενων οργανισμών, ώστε να εξυπηρετούν το νέο λειτουργικό κράτος, που όλοι οραματιζόμαστε».
Γιώργος Ανδρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου