Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Ένοχοι οι κατηγορούμενοι για την αεροπορική τραγωδία «Ήλιος»

Ένοχοι κρίθηκαν οι τέσσερις κατηγορούμενοι για την αεροπορική τραγωδία της «Ήλιος» που συνέβη στις 14 Αυγούστου του 2005 στο Γραμματικό Αττικής, με 121 θύματα, από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Ειδικότερα, κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια οι: Ανδρέας Δράκος, Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΗΛΙΟΣ, Δημήτρης Πανταζής, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Κικκίδης Διευθυντής Πτητικών Επιχειρήσεων, Γιάνκο Στοΐμένοφ, Αρχιπιλότος της εταιρείας και επιπλέον ο επί καθήκοντι μηχανικός της εταιρείας την ημέρα της μοιραίας πτήσης Άλαν Ίργουιν.

Την τιμωρία των πραγματικών υπευθύνων για την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους της εταιρείας ΗΛΙΟΣ, απαιτούσαν οι συγγενείς των 121 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, πέραν των όποιων οικονομικών διεκδικήσεων

Ο Κωνσταντίνος Μαυροειδής, δικηγόρος που εκπροσωπεί συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής στην Ελλάδα, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, σημείωσε ότι «στην Κύπρο θεωρήθηκε κακούργημα για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, δηλαδή ότι οι εκεί κατηγορούμενοι», για τους οποίους εκκρεμεί η έφεση του Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη, μετά την απαλλακτική απόφαση του δικαστηρίου, «εκρίθη, όπως εισήχθη η κατηγορία ότι γνώριζαν και είχαν αποδεχθεί κατά κάποιο τρόπο σαν πιθανότητα, ότι λόγω των ελλείψεων που είχαν παρατηρηθεί στην εταιρεία ΗΛΙΟΣ και του γεγονότος ότι η αντίστοιχη πολιτική αεροπορία της Κύπρου δεν είχε κάνει εκείνα τα οποία έπρεπε να κάνει, το γεγονός ότι κατά κάποιο τρόπο θα συμβεί κάποια στιγμή ατύχημα».

Όπως είπε ο κ. Μαυροειδής αυτό έγινε προσπάθεια να εδραιωθεί και στη διαδικασία στην Ελλάδα, ωστόσο παρά το ότι ο εισαγγελέας πρότεινε όπως είχε ζητήσει η Πολιτική Αγωγή, με έγγραφο υπόμνημα να εισαχθεί η κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, εν τέλει το συμβούλιο Πλημμελειοδικών με το παραπεμπτικό βούλευμα έκρινε με 2-1 ότι πρέπει να εισαχθεί ως πλημμέλημα, δηλαδή ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Σημειώνεται ότι η ποινή φυλάκισης που προβλέπεται σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης για την ανθρωποκτονία εξ αμελείας, είναι από τρεις μήνες μέχρι πέντε χρόνια.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαυροειδής, η υπεράσπιση έφερε έναν καινούριο ισχυρισμό, σύμφωνα με τον οποίο το δυστύχημα οφειλόταν σε βλάβη του υπολογιστή που είχε να κάνει με τη συμπίεση και την αποσυμπίεση του αεροσκάφους. Βλάβη η οποία εμφανίστηκε εντελώς ξαφνικά και δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί εκείνη την ώρα από τους χειριστές και δεν είχε καμία σχέση με τη συντήρηση. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων «το πόρισμα και η πραγματογνωμοσύνη λένε άλλα πράγματα, τα οποία είναι γνωστά».

Στη διαδικασία που εξελίχθηκε στην Ελλάδα, κλήθηκαν να καταθέσουν πάνω από 150 μάρτυρες, όμως δεν εμφανίστηκαν όλοι στο Δικαστήριο. Οι ουσιώδεις μάρτυρες ωστόσο, δηλαδή όσοι ενεπλάκησαν με τη διερεύνηση του ατυχήματος, κατέθεσαν.

Απαντώντας στο ερώτημα αν μπορεί η απόφαση της Κύπρου να επηρεάσει την απόφαση στην Ελλάδα και αντίστροφα, ο κ. Μαυροειδής ανέφερε ότι αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, καθώς υπάρχει μία απόφαση απαλλακτική, η οποία, εφόσον δεν γίνει δεκτή η έφεση του Γενικού Εισαγγελέα και παραμείνει αθωωτική, στην ουσία της δημιουργεί σαφέστατα πρόβλημα για την εκτέλεση της απόφασης στην Ελλάδα και με δεδομένο ότι οι κατηγορίες είναι ίδιες, τα πρόσωπα είναι ίδια, τα γεγονότα είναι ίδια, δημιουργούνται ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου