Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Επιστολή HATTA-ΠΕΤΑΓΑ- ΕΤΓΜΘ για το θέμα της επιστροφής των χρημάτων από τη Malev

ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

   
Αθήνα, 9 Μαρτίου 2012
Αγαπητέ συνάδελφε,
ΘΕΜΑ: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ MALEV
Στη συνέχεια της πτώχευσης της αεροπορικής εταιρείας MALEV, η οποία αποφασίστηκε από το αρμόδιο Ουγγρικό δικαστήριο στις 14.02.2012, πολλοί από εσάς λάβατε μία επιστολή, στην οποία περιγράφεται η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί ενώπιον του εκκαθαριστή της εταιρείας προκειμένου να ζητηθεί η επιστροφή χρημάτων από εισιτήρια που πληρώθηκαν αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν.
Την επιστολή αυτή θα βρείτε πατώντας ΕΔΩ.
Η συγκεκριμένη επιστολή δεν διευκρινίζει ποιους ακριβώς από τους δανειστές της MALEV αφορά ούτε αν αφορά και τα τουριστικά γραφεία που ήδη έχουν προωθήσει τα σχετικά αιτήματά τους για επιστροφή χρημάτων μέσω του BSP, όπως τούς ζητήθηκε από την ΙΑΤΑ, με βάση τη σχετική συμφωνία της τελευταίας με την MALEV.
Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε ο ΗΑΤΤΑ από το Ευρωπαϊκό όργανο ECTAA (European Travel Agentsand Tour Operators Association), στο οποίο συμμετέχει:
Η ΙΑΤΑ, ακολουθώντας την προαναφερόμενη συμφωνία της με τη MALEV, έχει προωθήσει όλα τα σχετικά αιτήματα επιστροφής χρημάτων που έλαβε μέσω BSP στην αεροπορική εταιρεία και περιμένει από αυτήν να τα εξετάσει. Δεν γνωρίζει, όμως, με βεβαιότητα πότε θα ολοκληρωθεί ο συγκεκριμένος έλεγχος (υπάρχει σχετικό περιθώριο μέχρι τις 23 Μαρτίου).
Από την άλλη πλευρά, η ΙΑΤΑ πιστεύει ότι η σχετική συμφωνία που έχει υπογράψει με τη MALEV θα πρέπει να γίνει αποδεκτή και να τιμηθεί από τον εκκαθαριστή της τελευταίας, όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί γι’ αυτό.
Έτσι, για την περίπτωση που τα αιτήματα επιστροφής χρημάτων που έχουν ήδη γίνει μέσω BSPαπορριφθούν τυχόν από τον εκκαθαριστή, θα ήταν ίσως φρόνιμο για τα τουριστικά γραφεία που έχουν ακολουθήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία να εξετάσουν την πιθανότητα να απευθύνουν τα σχετικά αιτήματά τους και απ’ ευθείας προς τον εκκαθαριστή, με τη νέα διαδικασία που τους κοινοποιήθηκε από τη MALEV.
Στην ιστοσελίδα www.malev.com υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συγκεκριμένη διαδικασία, ενώ η σχετική προθεσμία λήγει στις 25 Μαρτίου 2012.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει και ένα «τέλος εγγραφής» 1% επί του ποσού του αιτήματος (5.000 HUF κατ’ ελάχιστο [περίπου 17 €] και όχι μεγαλύτερο από 200.000 HUF [περίπου 683 €]).
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Γιώργος Τελώνης
Πρόεδρος HATTA

Ευάγγελος Σταυρόπουλος
Πρόεδρος Π.Ε.ΤΑ.Γ.Α.

Δημήτρης Μαντούσης
Πρόεδρος Ε.Τ.Γ.Μ-Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου