Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Επιστολή ΓΕΠΟΕΤ προς Πρωθυπουργό



Προς: Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κύριο Λουκά Παπαδήμο


Κύριε Πρόεδρε,
Όπως γνωρίζετε η απελευθέρωση των επαγγελμάτων στη χώρα μας επεβλήθη από την Τρόικα. Όλα αυτά τα δεινά που συσσωρεύτηκαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια οφείλονται σε αιτίες όπως η πλήρης αποδιοργάνωση του παραγωγικού ιστού της χώρας, όταν όντας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί σειρά ετών δεν κάναμε τίποτα για να απελευθερώσουμε τα πλέον σκανδαλώδη κλειστά επαγγέλματα που δεν άφηναν την ελληνική οικονομία να λειτουργήσει. Αλλά και αφού ακόμα μας επέβαλλαν έξωθεν δυνάμεις αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε είτε για να τις καθυστερούμε είτε να τις νοθεύουμε.

Στην περίπτωση της απελευθέρωσης των συγκοινωνιακών γραμμών που εκτελούνται από τα ΚΤΕΛ και ενώ είχε συμφωνηθεί σε σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να απελευθερωθούν οι άδειες των τουριστικών λεωφορείων παράλληλα με τις άδειες των συγκοινωνιακών γραμμών – ΚΤΕΛ, η απελευθέρωση έγινε τελικώς μονόπλευρα και εις βάρος των τουριστικών λεωφορείων, χωρίς το άνοιγμα των συγκοινωνιών. Αντί αυτού βλέπουμε τώρα να δημιουργείται ένα περιτύλιγμα για την απελευθέρωση των υπεραστικών γραμμών μέσω μίας μελέτης για την λειτουργία των τακτικών υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών (ΚΤΕΛ) όπου παρουσιάζονται οι επιλογές απελευθέρωσης, φτιαγμένη από τους ίδιους ανθρώπους που κρατούσαν μέχρι τώρα κλειστό το επάγγελμα. Αυτή την στιγμή τα ΚΤΕΛ όχι μόνο εκτελούν μονοπωλιακά το έργο της υπεραστικής συγκοινωνίας αλλά υποκλέπτουν και το εποχικό έργο των τουριστικών λεωφορείων.

Κύριε πρωθυπουργέ, η μόνη υγιής αντιμετώπιση είναι η πλήρης απελευθέρωση των χερσαίων επιβατικών μεταφορών, όπως έγινε στα τουριστικά λεωφορεία ακριβώς έτσι να γίνει και στα ΚΤΕΛ. Αυτό θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επιβάτες, σε συνδυασμό με φθηνότερη μεταφορά των επιβατών μέσω της ανάπτυξης του υγιούς ανταγωνισμού.

Ζητούμε να οριστεί χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ισχύσει και στην χώρα μας η απελευθέρωση, τα ημίμετρα με τις μελέτες που κρατούσαν για χρόνια κλειστό το επάγγελμα σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν απελευθέρωση. Παρακαλούμε κύριε Πρωθυπουργέ στο επερχόμενο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να περάσει από τη Βουλή τις επόμενες ημέρες μέχρι και τις 8 Απριλίου, να προβλεφθεί σχετική διάταξη για την απελευθέρωση των υπεραστικών συγκοινωνιών.

Με εκτίμηση,

                 Ο Πρόεδρος                                                                             Ο Γενικός Γραμματέας
                                                                                
                Μάριος Τριβυζάς                                                                     Κων/νος Παλασκώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου